Nasional

HIDE: Kerajaan keluarkan senarai premis berisiko Covid-19

Kerajaan telah menerbitkan  senarai Hotspots Identification for Dynamic Engagement (HIDE) pertama premis pernigaan yang dikenal pasti sebagai titik panas Covid-19 yang berpotensi mendatangkan risiko penularan wabak tersebut.

Penerbitan senarai itu, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar , akan menjadi panduan bagi pemilik dan pengendali untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi dan mencegah premis mereka menjadi sumber wabak Covid-19.

“Selama tujuh hari terakhir, negara mencatat 23,712 kes Covid-19 baru sementara rujukan kes coronavirus ke Unit Rawatan Rapi (ICU) meningkat 21 peratus berbanding minggu lalu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebilangan besar premis yang ditandai sebagai titik panas Covid-19 oleh HIDE terletak di Selangor diikuti oleh Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang, Sarawak, Sabah, Putrajaya, Perak, Kelantan serta masing-masing di Melaka dan Negri Sembilan.

Berikut adalah senarai premis yang dikenal pasti oleh HIDE:


 

(Visited 252 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button