Ekonomi

Hektar REIT umum pendapatan bersih lebih naik 187 peratus bagi tahun kewangan 2022

Kuala Lumpur 23 Fe. – Hektar Asset Management Sdn. Bhd., (Hektar REIT), mengumumkan peningkatan 187 peratus di dalam

pendapatan bersih direalisasikan bagi tahun kewangan 2022 iaitu RM36.4 juta, berbanding tahun sebelumnya.

Manakala pendapatan pula direkodkan sebanyak RM117.5 juta, peningkatan ketara sebanyak 21.6 peratus berbanding RM96.6 juta bagi tahun kewangan 2021.

Hektar REIT dalam kenyataannya berkata, pendapatan yang lebih tinggi disebabkan oleh peningkatan pendapatan sewa, termasuk sewa perolehan yang tinggi, peningkatan pendapatan tempat letak kereta dan penghunian hotel yang lebih tinggi dengan peningkatan dalam kadar bilik purata.

Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd. Johari Shukri Jamil berkata Hektar REIT telah menunjukkan kegigihan dan daya tahan yang luar biasa pada FY2022 dan telah bekerjasama rapat dengan penyewa, pembeli dan pihak berkepentingan utama.


“Pusat membeli-belah berkembang menjadi tempat yang mengutamakan gaya hidup bagi orang ramai untuk bertemu, bersosial, berinteraksi dan belajar. Kami yakin dan percaya mereka akan kekal sebagai destinasi pilihan hiburan, aktiviti sosial dan membeli-belah di kalangan rakyat Malaysia selagi pusat membeli-belah kami kekal relevan.” katanya di sini hari ini.

Dalam pengumuman keputusan kewangannya, Hektar REIT mencatatkan Pendapatan Hartanah Bersih (NPI) sebanyak RM58.7 juta, peningkatan ketara sebanyak 24.8 peratus berbanding RM47 juta pada tahun sebelumnya.

Manakala hasil dividen bagi FY2022 adalah 11.4 peratus yang lebih tinggi daripada tempoh pra-Covid (FY2019), dengan pulangan tahunan yang mengagumkan sebanyak 60.8 peratus berdasarkan prestasi harga saham. Nilai Aset Bersih (NAV) seunit bagi FY2022 berada pada RM1.27, peningkatan sebanyak 9 peratus berbanding RM1.16 pada tahun sebelumnya.

Selain itu, terdapat juga peningkatan ketara dalam nilai saksama Portfolio Pelaburan Hektar REIT sebanyak RM41.6 juta.

Mengulas lanjut Johari Shukri berkata, tahun kewangan 2022 merupakan tahun pemulihan bagi sektor peruncitan selepas pandemik Covid-19 dan pelbagai sekatan dan penutupan yang dibawanya.

Penghunian portfolio Hektar REIT menunjukkan daya tahan pada 82 peratus kerana majoriti asetnya mengekalkan kadar penghunian lebih daripada 80 peratus.

“Pusat beli-belah kami, Kulim Central, yang terletak di Kedah, terus berkembang selepas pengubahsuaian kerana penghuniannya melebihi 96 peratus dengan peningkatan penilaian dua digit tahun ke tahun. Pihak Pengurusan berjaya menarik 178 penyewa baru & sedia ada, meliputi 22.8 peratus daripada jumlah Kawasan Boleh Dimakan Bersih (NLA), bersamaan dengan 466,357 kaki persegi.

Walaupun persekitaran runcit yang mencabar, pihak Pengurusan tetap teguh dalam meningkatkan penghunian dengan memberi tumpuan kepada mengekalkan penyewa utama, mengkaji semula strategi pusat membeli-belah semasa, dan bekerjasama dengan peruncit inovatif dan kreatif yang dijangka membawa kesan yang diingini kepada pusat membeli-belah. Menurut Pengurus, jenama yang baik masih berkembang dan pada tahun 2022, peruncit baru & segar diperkenalkan di pusat membeli-belah, seperti 4Fingers Crispy Chicken, Machines, Sushi Go, Oppo, Switch, Samsung, Myeong Dong Topokki, Restoran Siam, Gigi Coffee, Yole Yoghurt, Rollney, Felancy, Pierre Cardin, Vivo dan Madam Croffle serta beberapa nama lain,” katanya lagi.

Beliau menambah, fokus Hektar REIT adalah kepada inisiatif yang akan memberi manfaat kepada pusat beli-belah dan peruncit kami dalam jangka masa panjang melalui pelaksanaan strategi berfokus yang akan membawa peningkatan dalam kedudukan pengunjung dan menggalakkan perbelanjaan pelanggan yang lebih tinggi, menghasilkan kitaran menaik positif yang berterusan dan pertumbuhan mampan.

“Keputusan FY2022 telah menunjukkan bahawa strategi kami menghasilkan hasil yang diinginkan. Bagaimanapun, kami kekal optimistik secara berhati-hati mengenai prospek 2023 memandangkan landskap ekonomi yang tidak menentu didorong oleh dasar monetari yang lemah sebagai tindak balas kepada tekanan inflasi. Kami akan terus bekerja lebih keras untuk memberikan pengalaman membeli-belah yang memuaskan kepada pelanggan setia kami dan pulangan mampan kepada Pemegang Unit kami.” ujarnya.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button