Auto TravelPandu Uji

Harley-Davidson FXDR 114: Hanya untuk yang suka cabaran

Harley-Davidson FXDR 114 adalah dari barisan Softail. Reka bentuk FXDR rasanya diilhamkan daripa drag racing.

Kalau diamati ia ada mirip Fat Boy. Mesin ini kelihatan agresif dilengkapi dengan tempat duduk tunggal, tangki bahan bakar yang diregangkan, lampu depan kecil dan belakang yang pendek.

Sementara itu, tayar belakang sudah tentu besar, 240mm. Tayar belakangnya  yang terdedah, paip ekzos berwarna gangsa dengan knalpot sporty, dan tidak lupa pengambilan udara yang besar pasti semua orang teruja untuk menunggangnya.

Disebabkan temanya kehitaman, maka mesin ini didatangkan  serba hitam menjadikan motosikal Harley ini sangat cantik.

Dari segi ergonomi pada motosikal ini adalah saya harus meregangkan tangan dan kaki ke hadapan ke hendal dan kawalan kaki.


Pada mulanya, posisi duduk agak ganjil. Tetapi setelah 30 minit di lebuh raya, sudah boleh membiasakan diri dengan set-up tersebut.

Motosikal ini pastinya tidak besar, tidak sesuai untuk mereka yang ketinggian kurang dari 175 sm. Ergonominya boleh menjadikan penunggang lebih mesra dengan hendal yang boleh ditukar yang mudah ditanggalkan.

Sementara itu, panel belakang dapat ditanggalkan dengan mudah di mana sarung tangan dan dompet dapat disimpan. Pelindung di belakang tempat duduk penunggang ini boleh diganti dengan tempat duduk pembonceng.

Tiada ciri teknologi canggih pada jentera ini kecuali ABS. Anda tidak akan mendapat mod menunggang, kawalan daya tarikan, Bluetooth dan yang lain.

Mesin dengan kuasa 1,868cc ini mengalir dengan tork yang begitu banyak. The Milwaukee-Eight V-twin menghasilkan tork 160Nm pada 3,500 rpm. Motosikal ini selesa untuk mencapai tanda 200kph selagi penunggang dapat menahan angin kencang.

Ia adalah motosikal ‘telanjang’ atau naked bike mampu melancarkan dirinya dari lampu isyarat tanpa tertangguh walaupun saiz dan beratnya. Di lebuh raya, operasi klac dan gear sempurna. Tidak perlu gunakan semua lima jari untuk menarik tuas klac.Mudah.

Semasa menunggang jalan raya, motosikal ini melekat dengan baik pada permukaan jalan. Tetapi tentu lebih selesa jika menunggang di jalan yang Sistem penggantungan bukan yang terbaik dan yang paling buruk. Saya mengharapkan sesuatu yang lebih baik untuk mesin besar ini.

Di jalan lurus, perjalanan cukup baik kerana tayar belakang yang lebar dan stabil.

Suspensi pada motosikal  ini dilengkapi dengan fork gaya lumba terbalik di depan sehingga roda depan ditanam dengan kuat di landasan.

Sementara itu, bahagian belakang memiliki monoshock dengan teknologi emulsi menyerap bonggol.

Pecutannya lancar tanpa sebarang kelewatan. Ia tidak memerlukan pemanasan melebihi 100kph. Gear kedua cukup baik untuk mencapai kelajuan tiga digit.

Mesin seberat 303kg ini dilengkapi dengan brek Harley-Davidson sendiri. Adakah brek ini cukup baik untuk berhenti pada masa yang kita inginkan? Jawapannya ya. Breknya berfungsi dengan sangat baik. Tidak ada momen panik semasa menjalani ujian.

ABS dilengkapi dengan satu set kaliper 4-piston dan cakera 300mm di hadapan dan kaliper 2-piston terapung dan cakera 292mm di bahagian belakang.

Gigitan di roda depan lebih sukar daripada belakang. Lebih baik melengkapkan tayar belakang dengan kaliper 4-piston dan bukannya dua untuk daya berhenti yang lebih baik.

Pada harga RM116,400 FXDR 114 adalah mengenai prestasi. Seronok menunggang dan mengasyikkan.

(Visited 218 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button