Ekonomi

Harga roti canai dijangka meningkat

Roti canai, hidangan kegemaran rakyat Malaysia, mungkin menjadi lebih mahal sekarang apabila harga tepung gandum semakin meningkat.

Menurut beberapa laporan berita, sudah ada kenaikan harga tepung gandum serta kekurangan bekalan di kedai runcit.

Kenyataan pada 14 Mei daripada kementerian perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna bahawa larangan eksport gandum India tidak akan menjejaskan bekalan komoditi itu di Malaysia, kerana ia mengimport 80% gandumnya dari Australia dan bakinya dari AS, Kanada dan Ukraine.

Roti canai kini dijual antara RM1.20 dan RM1.70 sekeping.

Presiden Persatuan Pemilik Restoran India Muslim Malaysia (Presma) Jawahar Ali Taib Khan berkata sudah ada kenaikan harga tepung gandum sebelum larangan eksport India.


Beliau memberitahu bahawa guni seberat 25kg, yang sebelum ini dijual pada harga RM45, kini berharga RM65.

“Jika ini tidak dikawal, saya khuatir akan berlaku sedikit kenaikan harga produk berasaskan gandum oleh 9,000 ahli Presma,” katanya.

Katanya, dia bimbang pemborong mungkin mula menyorok tepung gandum dengan tujuan akhirnya menaikkan harga, tetapi anggota Presma akan cuba sedaya upaya untuk mengelak daripada berbuat demikian.

Beliau menggesa kerajaan untuk mencari penyelesaian kepada masalah itu, seperti memperluaskan senarai negara pengeluar gandum yang akan diimport dari Malaysia.

Presiden Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (Primas), J Suresh juga berkata restoran akan terjejas dengan perkembangan terkini.

“Walaupun restoran telah menaikkan harga mereka baru-baru ini, terdapat kemungkinan kenaikan harga selanjutnya,” katanya.

Beliau memberitahu restoran mungkin memilih alternatif kepada tepung gandum jika harganya terus meningkat.

(Visited 488 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button