Nasional

Harga penerbangan mahal ke Malaysia Timur menjelang raya

PETALING JAYA: Seorang ahli parlimen pembangkang Wee Ka Siong membidas “diam memekakkan telinga” berhubung harga tiket penerbangan yang melambung tinggi untuk tiket penerbangan ke Malaysia Timur dari semenanjung semasa tempoh Hari Raya Aidilfitri.

Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin melahirkan rasa kecewa terhadap Wee kerana gagal mengawal penerbangan tambahan apabila peningkatan permintaan semasa musim perayaan dapat diramal sejak ia berlaku setiap tahun.

“Bukan seorang, bukan dua, tetapi tiga pemimpin kerajaan negeri Sabah telah keluar untuk memantau kenaikan tambang penerbangan untuk penerbangan dalam Sabah dan antara Sabah dan Semenanjung Malaysia,” katanya, memetik ketua menteri Sabah Hajiji Noor, timbalannya Bung Moktar Radin dan ahli exco negeri Jafri Arifin.

“Persoalannya ialah mengapa kerajaan persekutuan seolah-olah tidak melakukan apa-apa mengenainya selain mengadakan mesyuarat selepas mesyuarat yang tidak memberi manfaat kepada rakyat Sabah?

“Mengapa Wee nampaknya berdiam diri seolah-olah itu bukan urusannya? Adalah tidak boleh diterima untuk Wee terlepas pandang dan lalai mengambil sebarang langkah untuk mengatur penerbangan tambahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Chan, daripada DAP, menegaskan beliau tidak mahu Putrajaya campur tangan dengan menetapkan harga siling kerana ia akan menjejaskan harga purata tambang penerbangan pada hari biasa.

Beliau berkata harga tiket hanya akan tinggi apabila terdapat sedikit tempat duduk dalam penerbangan, yang bermakna harga secara semula jadi akan meningkat apabila terdapat permintaan yang tinggi.

“Satu-satunya cara untuk mengawal kenaikan harga tersebut adalah dengan menambah bilangan penerbangan pada musim perayaan. Oleh itu, saya ingin menyeru Wee supaya syarikat penerbangan mengaturkan penerbangan tambahan untuk mengawal tambang penerbangan,” katanya.

Utusan Malaysia melaporkan bahawa penerbangan ke Sabah telah meningkat kepada RM4,000, dengan penerbangan ke Tawau berpotensi menelan kos lebih daripada tiket ke London.

Laporan itu berkata semakan di laman web Malaysia Airlines dan AirAsia untuk penerbangan sehala sebelum Hari Raya mendapati penerbangan ke Tawau dari KLIA menelan kos RM200 untuk kelas ekonomi dan RM1,000 untuk kelas perniagaan pada hari biasa.

Bagaimanapun, penerbangan sehala ke Tawau semasa musim perayaan melonjak kepada antara RM1,892 dan RM3,781 untuk kelas ekonomi – berbanding penerbangan sehala ke London yang biasanya menelan kos RM2,300.

(Visited 141 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button