Ekonomi

Harga minyak melonjak selepas jatuh mendadak berikutan situasi di China

Harga minyak dibuka lebih tinggi pada Selasa (26 April) selepas jatuh mendadak pada sesi sebelumnya berikutan kebimbangan bahawa lockdown Covid-19 yang berterusan di China akan menjejaskan permintaan dan apabila dolar AS meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh dua tahun.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada AS$102.57 (kira-kira RM446.49), naik 25 sen atau 0.2%, dan kontrak West Texas Intermediate (WTI) AS meningkat kepada AS$98.70, naik 16 sen atau 0.2%.

Kedua-dua kontrak turun sekitar 4% pada hari Isnin, dengan Brent turun sebanyak AS$7 setong dalam sesi dan WTI merosot kira-kira AS$6 setong.

Di China, sekatan untuk melawan Covid-19 di Shanghai telah berlarutan ke minggu keempat.

Sementara itu, pesanan untuk ujian besar-besaran, termasuk di daerah beli-belah terbesar di Beijing, telah menimbulkan kebimbangan terhadap penutupan seperti yang berlaku di Shanghai.

“Kesan daripada penutupan China adalah lebih sejuta tong sehari dan ujian ke atas 12 daerah dalam tempoh lima hari akan datang akan menentukan langkah utama seterusnya untuk harga minyak mentah,” tulis Edward Moya, seorang penganalisis pasaran kanan untuk OANDA dalam satu nota.

Dolar AS juga mencecah paras tertinggi untuk tempoh dua tahun pada hari Isnin, menjadikan minyak lebih mahal bagi pemegang mata wang lain.

“Kebimbangan bekalan bukanlah tumpuan utama bagi peniaga tenaga, dan kini anda mempunyai dolar yang melonjak yang menambah tekanan tambahan ke atas semua komoditi,” kata Moya. – SM

(Visited 122 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button