Politik

Harga kereta rasmi KM PP boleh beli makanan untuk 9,162 keluarga

HARGA Mercedes S560e untuk kegunaan Ketua Menteri yang berharga RM458,122.78 boleh digunakan untuk membekalkan bakul makanan bernilai RM50 kepada 9,162 buah keluarga di seluruh Pulau Pinang.

Ahli Dewan Undangan Negeri Penaga dari Pas Yusni Mat Piah berkata, dia terkejut selepas membaca laporan berita mengenai tindakan Kerajaan DAP-PH Pulau Pinang yang membeli kereta jenama mewah itu untuk kegunaan Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Beliau menegaskan, pembelian kenderaan tersebut memperlihatkan Kerajaan Negeri tidak sensitif dan prihatin terhadap rakyat Pulau Pinang yang sedang menderita kesan penularan pandemik Covid-19.

“Nilai harga kereta tersebut cukup untuk membekalkan bakul makanan bernilai RM50 kepada 9,162 buah keluarga di seluruh Pulau Pinang.

“Ini sangat-sangat berbeza dengan sikap Perdana Menteri dan Kerajaan Persekutuan yang ditunjangi oleh Perikatan Nasional yang lebih mengutamakan kesejahteraan rakyat dengan pengenalan pelbagai bentuk skim dan bantuan kepada golongan rentan.


“Berbelanja ratusan bilion Ringgit dalam Belanjawan 2021 hanya untuk membantu golongan yang terjejas tanpa perlu retorik seperti DAP-PH,” kata Yusni.

Yusni turut mempersoalkan mengapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menggunakan peruntukan membeli kenderaan mewah itu untuk membantu 5,443 orang yang diberhentikan kerja di negeri tersebut.

Tegas beliau Kerajaan DAP-PH Pulau Pinang seharusnya menangguhkan dahulu hasrat membeli kereta rasmi baharu dan memberikan penumpuan kepada soal kebajikan dan kesejahteraan rakyat ketika ini.

Bagaimanapun beliau kesal selepas Kerajaan Negeri memilih untuk berbelanja demi untuk tuntutan sendiri.

“Jawapan yang saya dapat dalam sidang dun lepas bahawa seramai 5,443 orang diberhentikan kerja manakala 8 hotel terpaksa ditutup di Pulau Pinang sepanjang musim COVID-19. Mengapakah peruntukan yang ada tidak mengutamakan mereka ini dahulu.

“Itu belum lagi belanjawan negeri tahun ini yang membawa kepada defisit RM403.8 juta. Keadaan menunjukkan kerajaan tidak berhemah dalam berbelanja,” kata Yusni.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Pulau Pinang pada 7 Januari lalu mengumumkan Ketua Menteri Pulau Pinang telah dibekalkan dengan kereta rasmi baharu model Mercedes S560e bagi menggantikan kereta Mercedes S300L yang dibeli pada 2013.

Pembelian kereta itu mendapat kelulusan Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Pulau Pinang pada 29 November 2019.

Menurut kenyataan itu, tarikh pembelian Mercedes S560e adalah pada 31 Disember 2020 dengan kos pembelian sebanyak RM458,122.78, iaitu penjimatan sebanyak RM127,765.22 daripada harga asal.

(Visited 302 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button