Ekonomi

Harga barangan runcit melebihi gaji

KENAIKAN harga barangan telah melanda kumpulan pendapatan B40. Mereka merupakan golongan paling sukar kerana mereka berusaha untuk memenuhi keperluan, tetapi pendapatan yang ada tidak dapat menampung kenaikan kos sara hidup.

Suri rumah dan penjual kuih Nora Abd Satar berkata, dia terpaksa menaikkan harganya bagi menampung kos terutama menjelang Hari Raya menyebabkan beberapa pelanggannya mempersoalkan kenaikan harga itu.

“Sudah tentu harga perlu naik. Harga marjerin sudah meningkat daripada RM4 kepada RM8, dan harga tepung juga naik,” katanyau7.

Menurut ibu kepada lima anak berusia 36 tahun itu, dia perlu membantu suaminya menambah pendapatan kerana kos barangan runcit melebihi gaji bulanannya.

Seorang lagi suri rumah yang hanya mahu dikenali sebagai Sharifah berkata, dia tidak boleh bergantung semata-mata kepada suaminya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan untuk menyara keluarga memandangkan pendapatannya tidak mampu menampung kos barangan runcit.


“Terdapat peningkatan ketara dalam barangan makanan asas. Sekilo udang dulu RM28, sekarang RM35. Sekilo ayam dahulunya RM8 hingga RM9, kini ada yang menjualnya dengan harga RM12 sekilogram.

“Anggaran RM100 hanya mencukupi untuk makan tiga hari untuk keluarga besar seperti kami.

“Kami membelanjakan sekitar RM1,000 sebulan hanya untuk barangan runcit. Itu tidak termasuk bil kami. Sukar apabila gaji kami tidak mencecah RM2,000,” kata lelaki berusia 39 tahun itu sambil menambah dia perlu menjaga tiga anaknya dan ibu bapanya.

Sementara itu, pesara penjawat awam Suzaifa, 55, berkata, harga barangan keperluan rumah seperti sabun cuci pakaian juga meningkat.

Bagaimanapun, katanya kenaikan harga adalah berbeza-beza di setiap kedai dan disebabkan itu, sebagai pengguna, dia terpaksa membuat perbandingan harga sebelum membuat pembelian.

“Pengguna seperti kami perlu bijak membuat perbandingan,” katanya.

 

 

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button