Sukan

HAQ berjaya rampas takhta Todak juarai Kejohanan MPL MY Musim 10

PASUKAN HAQ dinobatkan sebagai juara Mobile Legends: Bang Bang Professional League (MPL) Malaysia (MY) Musim 10. Berikutan kemenangan sengit siri 4-2 dalam perlawanan kejohanan, pendatang baharu, terdiri daripada bekas pemain Orange Esports, mendominasi bekas juara-juara esport Malaysia.

HAQ dan Todak akan bergerak untuk mewakili Malaysia dalam Kejohanan Dunia M4 akan datang dan bersaing untuk gelaran juara dunia. Lapan pasukan kini telah berjaya melayakkan diri ke kejohanan siri dunia akan datang. Terdapat 15 hari perlawanan penuh aksi semasa Kejohanan Dunia M4, yang akan bermula pada 1 Januari 2023.

HAQ merupakan salah satu pencabar baharu MPL MY Musim 10. Pasukan ini berjaya untuk naik dari peringkat kelayakan, menamatkan musim di tempat kedua di bawah Kumpulan A.

Ketika HAQ memasuki pusingan playoff, Orange Esports mengalahkannya 0-2 tetapi mereka  berjaya bangkit semula dan memenangi beberapa kemenangan menentang RED Esports MY dan RSG MY.


Semasa perlawanan akhir, Pasukan Todak turut menewaskan Orange Esports untuk jatuh ke kelompok bawah. Dengan keputusan tersebut, pasukan HAQ berpeluang untuk membalas dendam terhadap Orange Esports, mengalahkan pasukan itu 3-1 untuk ke pusingan akhir menentang Todak.

HAQ berjaya mengalahkan Todak dua kali dalam dua perlawanan pertama siri BO7. Bagaimanapun, juara bertahan itu mampu melakar dua kemenangan untuk menyamakan siri dengan kemenangan 2-2. Di sebalik usaha terbaik Todak, HAQ dapat mendominasi siri ini dengan dua kemenangan tambahan dan merangkul kejuaraan untuk mereka.

HAQ akan bersaing untuk Malaysia pada Kejohanan Dunia M4 akan datang bersama Todak. Kedua-dua pasukan akan bersaing untuk merebut gelaran juara dunia dan majoriti kumpulan hadiah $800,000. Ia akan menjadi menarik untuk menyaksikan bagaimana kedua-dua pasukan Malaysia berdepan skuad antarabangsa terkemuka.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mengucapkan tahniah kepada pasukan HAQ ESport Club atas kejayaan menjuarai Mobile Legends Professional League Malaysia (MPL MY) Season 10 dalam satu hantaran di akaun Facebook rasminya baru-baru ini.

Kejayaan HAQ membuktikan negara mempunyai banyak bakat muda dalam esport yang boleh dilatih dan digilap untuk mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. – SM

Artikel berkaitan > Deep Faith dan Team Haq Esports Club menjalin kerjasama sebar cara hidup dan pemakaian harian positif

(Visited 63 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button