Politik

Hanya boleh bersuara isu rakyat, tiada kuasa buat keputusan – Zahid

PRESIDEN UMNO Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi memberi jaminan segala isu masyarakat yang diluahkan oleh rakyat kepadanya akan disampaikan kepada kerajaan Perikatan Nasional.

Bagaimanapun Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional meminta rakyat untuk memahami bahawa dia hanya setakat boleh menyampaikan segala masalah kepada kerajaan tanpa mempunyai kuasa untuk mempengarui sebarang keputusan yang dibuat.

Ini kerana dia tidak mempunyai sebarang kedudukan dalam kerajaan untuk mendesak atau mempengaruhi sebarang keputusan dalam sesuatu isu melibatkan rakyat.

“Saya adalah Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) yang tidak memegang tampuk pentadbiran negara.

“Apa yang boleh saya lakukan dalam kapisiti yang terhad ini adalah akan bersuara dan terus bersuara demi kepentingan kita semua.


“Jika perkara yang dibangkitkan itu tidak dilayan pihak berwajib, saya cuma mampu memohon maaf kepada saudara saudari,” kata Ahmad Zahid.

Tambahnya, dia juga mempunyai kuasa yang terhad terhadap menteri dan timbalan menteri daripada Barisan Nasional untuk mempengaruhi sebarang keputusan yang dibuat oleh Kerajaan.

“Saya akui beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dilantik sebagai menteri dan timbalan menteri.

“Tetapi ia bukanlah bersifat partisan, bahkan ada kuasa yang lebih mendahului mereka.

“Jika anda melihat saya sebagai orang yang boleh bersuara, ya saya ada melakukannya seperti yang saya lakukan dalam pembentangan bajet dan banyak lagi sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas ruangan komen di Facebooknya dilimpahi dengan pendapat dan saranan daripada rakyat berkaitan pelbagai isu yang melibatkan mereka untuk disuarakan kepada kerajaan.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu membaca semua pendapat dan pandangan yang diluahkan di ruang tersebut.

Justeru beliau mengalu-alukan setiap pandangan, cetusan idea, keluhan mahupun aduan untuk disampaikan kepada rakyat.

“Asslamualaikum saudara saudari sahabat Facebook yang dikasihi sekalian. Saya membaca kebanyakan komen-komen dan pandangan saudara saudari apabila kelapangan.

“Saya tahu ramai saudara saudari meminta supaya saya mengetengahkan lebih banyak isu. Terutama berkaitan bebanan dan kesukaran hidup pada masa ini, pengangguran dan bermacam lagi.

“Saya beri jaminan akan mengetengahkannya sebanyak yang boleh. Media sosial platform kita berinteraksi dan bersuara.

“Namun saya berharap saudara saudari memahami jua saya tiada dalam sebarang kedudukan untuk membuat keputusan bagi pihak kerajaan.” kata Ahmad Zahid.-SM

 

(Visited 173 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button