Nasional

Haniff Khatri letak jawatan Pengerusi Perda

Peguam Haniff Khatri Abdulla akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Pembangunan Serantau Pulau Pinang (Perda) pada Jumaat ini.

“Ia adalah kerana tradisi, etika dan konvensyen dalam masyarakat demokratik yang saya meletakkan jawatan sebagai pengerusi.

“Saya mengembalikan mandat pengerusi kepada kerajaan semasa,” katanya dalam satu video yang disiarkan di saluran YouTube Inspirasiku Mahathir.

Haniff berkata dia tidak meletakkan jawatan sebaik sahaja kerajaan berganti tangan supaya “tidak meninggalkan kapal tanpa kapten”, mengatakan dia mahu meninggalkan hanya apabila Kabinet persekutuan telah dibentuk.

Haniff berkata beliau juga mengadakan beberapa mesyuarat lembaga Perda minggu ini dan mahu menamatkan tugasnya dengan memberi notis rasmi kepada mereka semasa mesyuarat tersebut.


“Saya harap apa yang saya lakukan boleh digunakan sebagai contoh oleh orang lain yang memegang jawatan yang sama. Tetapi terpulang kepada mereka untuk berbuat demikian, “katanya.

Haniff memuji pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Azhar Azizan Harun kerana tidak melepaskan jawatannya kerana mandatnya telah ditetapkan oleh Yang di-Pertuan Agong dan bukan perdana menteri.

Perda ditubuhkan pada 1 Jun 1983 sebagai agensi untuk membangunkan Pulau Pinang, terutamanya tanah besar, untuk kepentingan orang Melayu luar bandar, terutama di bawah naungan Jabatan Perdana Menteri.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button