NasionalUncategorized

Hampir 110,000 ibu mengandung daftar untuk vaksin

Lebih ramai ibu mengandung di seluruh negara akan mendapat janji temu vaksi dalam tempoh beberapa hari akan datang ketika usaha untuk menyuntik vaksin Covid-19 semakin meningkat

Menteri penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata, ibu yang hamil antara 14 hingga 33 minggu akan diberi keutamaan dan janji temu mereka diatur berdasarkan maklumat di MySejahtera.

“Ibu mengandung tetap menjadi keutamaan untuk vaksin Covid-19 kerana risiko mereka dijangkiti tinggi,” katanya selepas mengunjungi pusat vaksinasi (PPV) di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec) pada hari ini.

Katanya, kira-kira 6,000 ibu hamil dijadualkan diberi vaksin di Mitec dan Pusat Konvensyen Sunway Pyramid PPV hujung minggu ini.

Tambah Khairy Jamaluddin, ibu hamil yang tinggal di negeri lain juga mendapat vaksin sepanjang minggu akan datang dan seterusnya.


Menurutnya, sehingga semalam lebih dari 109,600 ibu telah mendaftar untuk vaksinasi melalui MySejahtera.

“Kira-kira 11,663 dari mereka dijangka melahirkan anak pada bulan Ogos dan janji vaksinasi mereka berdasarkan anggaran tarikh kelahiran bayi (EDD),” katanya, sambil menambah bahawa lebih daripada 10,000 ibu mengandung telah ditandakan sebagai “bakal ibu” pada janji temu mereka.

Beliau memberitahu berdasarkan garis panduan terkini Kementerian Kesihatan vaksin Pfizer-BioNTech, AstraZeneca dan Sinovac telah diluluskan sesuai untuk wanita hamil.

“Pfizer tetap disarankan sementara AstraZeneca tidak mempunyai kontraindikasi terhadap kehamilan dan Sinovac disyorkan berdasarkan laporan sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk ibu hamil dan menyusu kerana manfaatnya melebihi risiko,” katanya.

Sementara itu, Khairy mengatakan Fasa 2 NIP akan dipergiatkan di semua negeri dan program ini akan memasuki fasa ketiga di kawasan di mana semua warga emas telah diberi vaksin.

Program jangkauan juga akan terus memastikan semua orang diberi vaksin untuk merealisasikan rancangan di bawah Pelan Pemulihan Nasional untuk membuka kembali negara ini.-SM

(Visited 24 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button