Nasional

Hakim putuskan permohonan Rosmah selepas tengah hari

Ketua pendakwa raya dalam perbicaraan rasuah Datin Seri Rosmah Mansor hari ini membuat percubaannya menggunakan dokumen yang dibocorkan oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin yang berpangkalan di Manchester untuk menarik balik hakim yang mengetuai kesnya.

Datuk Seri Gopal Sri Ram menyorot penulis blog itu, menggelarnya sebagai pelarian dan penyangak yang bersembunyi di United Kingdom semasa memuat naik dokumen sedemikian.

“Beliau wartawan penyangak dan pandangannya berubah mengikut cara dia dibayar, mereka sendiri menyifatkan ia sebagai sampah dan itulah artikelnya, sampah,” katanya sambil memanggil Hakim Mohamed Zaini Mazlan untuk menolak dakwaan Rosmah. Permohonan agar hakim menarik diri.

Mengenai dokumen yang bocor, Sri Ram berkata teras utama permohonan pembelaan ialah sama ada keputusan hakim ke atas kes itu akan dikeluarkan secara bebas.

Menyentuh hujah bahawa dokumen yang bocor menunjukkan bahawa ini disediakan oleh unit penyelidikan mahkamah, beliau berkata tidak ada yang salah dengan ini.


Beliau berkata ia diterima dan digunakan oleh hakim di seluruh dunia di mana penyelidikan diwakilkan kepada pegawai mereka.

“Dokumen bocor yang mereka maksudkan bukanlah cubaan untuk mempengaruhi hakim.

“Mereka adalah pendapat kerani undang-undang kehakiman dari unit penyelidikan. Apa yang merisaukan ialah dakwaan mereka bahawa nasib Rosmah telah pun termeterai, bahawa kita kini hanya menunggu paku terakhir untuk dibelasah ke dalam kerandanya.

“Inilah yang mereka harapkan, rencana Raja Petra,” katanya.

Sri Ram berkata Rosmah telah menerima perbicaraan yang adil dan kini terpulang kepada Hakim Mohamed Zaini untuk menyampaikan keputusannya.

“Oleh itu kami berdoa permohonan mereka untuk menarik balik akan ditolak dan tuanku akan menyampaikan penghakiman yang kami tunggu-tunggu,” katanya.

Terdahulu, peguam utama Rosmah Datuk Jagjit Singh tidak terlepas daripada sandiwara apabila berhujah Mohamed Zaini harus menarik diri.

Ketika membuat pengakuan berapi-api, peguam kanan itu dengan bersemangat mengemukakan hujahnya dan malah melemparkan salinan dokumen bocor melibatkan kes anak guamnya ke tempat duduknya sebelum mengambilnya semula.

Beliau memulakan hujahnya dengan mendakwa bahawa awan gelap telah turun ke atas badan kehakiman sekali lagi selepas krisis kehakiman pada 1990-an.

Beliau berkata adalah jelas pengarang dokumen yang bocor itu mempunyai akses kepada bahan mahkamah dan keputusan telah pun diputuskan.

Sehubungan itu, beliau berkata adalah lebih baik jika pihak pembelaan berkemas dan membiarkan Rosmah masuk penjara.

“Kami sedih dengan apa yang telah berlaku, draf penghakiman sedang disediakan oleh pihak ketiga untuk pertuanan.”

Hujahnya mendorong Mohamed Zaini bertanya kepada peguam sama ada beliau menyindir bahawa hakim akan menggunakan dokumen untuk memutuskan kes itu.

Bagaimanapun, Jagjit menjawab bahawa dia hanya menyampaikan kepada mahkamah persepsi bahawa ini boleh berlaku.

Mohamed Zaini kemudian memutuskan bahawa beliau akan memutuskan permohonan Rosmah selepas rehat tengah hari.

Rosmah, 70, sedang menunggu keputusan kesnya di mana dia dibicarakan berhubung projek RM1.25 bilion untuk membekalkan tenaga hibrid solar kepada sekolah luar bandar di Sarawak.

Dia didakwa meminta RM187.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin, melalui pembantunya ketika itu Datuk Rizal Mansor, sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek itu.

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi antara 2016 dan 2017.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button