Politik

Hajiji buatkan semua orang meneka dalam kesamaran

KETUA Perikatan Nasional Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, terus bermain teka-taki mengenai calon ketua  sejurus Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memperoleh majoriti sederhana untuk membentuk kerajaan negeri tengah malam tadi.

Hajiji, yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah berkata, calon kerusi panas itu hanya akan diumumkan lewat pagi ini.

“Bagi pihak semua pihak dalam GRS, saya akan mengumumkan calon CM kami esok (Ahad) untuk dilantik di hadapan gabenor Sabah,” katanya kepada pemberita di Kota Kinabalu awal pagi tadi.

Ketika ditanya pukul berapa pengumuman itu akan dibuat, dia berkata: “Kami akan mengumumkan besok sebelum kami pergi ke istana negara untuk mengangkat sumpah.”

Menjawab soalan lain sekiranya calon itu dipersetujui oleh sekutu GRS, Barisan Nasional, khususnya Umno, Hajiji berkata: “Insyallah, ada cukup banyak jumlah untuk mengangkat sumpah.


“Tetapi kerana sudah larut malam sekarang, jadi kami akan melakukannya esok pagi … biarkan (isu CM) menjadi teka-teki.”

Sebelumnya, GRS, yang terdiri dari PN, BN dan PBS, telah memenangkan 38 kerusi untuk memperoleh majoriti sederhana untuk membentuk pemerintahan negara.

Dari 38 kerusi, PN memenangi 17 kerusi diikuti oleh BN dengan 14 kerusi dan PBS tujuh kerusi.

Warisan Plus memenangi 32 kerusi, merangkumi 23 kerusi untuk Warisan, enam oleh DAP, dua oleh PKR dan satu dari Upko.

Mengenai mengapa sidang media semalam tidak diadakan bersama-sama dengan BN, Hajiji mengatakan ini disebabkan oleh banyak ADUN yang masih di luar bandar, sambil menambah mereka akan menunggu semua orang kembali dan melakukan pengumuman bersama.

Sementara itu, Hajiji, yang memenangi kerusi Sulaman, mengatakan kemenangan GRS menunjukkan bahawa rakyat Sabah memahami perlunya perubahan dalam pemerintahan negeri.

Dia mengucapkan terima kasih kepada rakyat kerana memberi mandat kepada GRS untuk memerintah Sabah. – SM

(Visited 97 times, 2 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button