Nasional

Had Perlembagaan Persekutuan sedang diuji – Tun Maimun

PERUNTUKAN dalam Perlembagaan Persekutuan kini sedang diuji hadnya yang memerlukan badan kehakiman harus tetap tidak memihak dan sentiasa bersedia memberikan keadilan sesuai dengan aturan hukum.

Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat berkata, beliau tidak pernah ragu bahawa para hakim akan melakukan apa yang perlu terutama dalam situasi yang mencabar sekarang ini.

“Pada masa-masa seperti ini, badan kehakiman harus tetap tidak memihak.

“Anda pasti akan mendengar kes-kes yang menarik perhatian orang ramai dan/atau kes-kes yang melibatkan tokoh masyarakat,” katanya dalam ucapan pembukaan pada program induksi untuk sembilan pesuruhjaya kehakiman (JC) di sini dua hari lalu.

Beliau menambahkan, tidak kisah apa kecenderungan para hakim tersebut tetapi keputusan yang dibuat mestilah tidak memihak dan  mesti okjektif.

kan diterima secara tidak berat sebelah atau dilihat secara objektif.”

Hari ini, beliau menyampaikan surat pelantikan kepada hakim-hakim terbabit dan juga menyaksikan kenaikan lima hakim Mahkamah Tinggi ke Mahkamah Rayuan.

Hakim Amelati Parnell mengangkat sumpah jawatan di hadapan Hakim Besar Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim.

Hakim Norliza Othman, Hasbullah Adam, Samsulbahri Ibrahim, Roslan Mat Nor, Julia Ibrahim, Mohd Arief Emran Arifin John Lee Kien How @ Mohd Johan Lee dan Adlin Abdul Majid mengangkat sumpah di hadapan Ketua Hakim Malaya Azahar Mohamed.

Sementara itu hakim Ghazali Cha, Ahmad Zaidi Ibrahim, Mariana Yahya, See Mee Chun dan Hashim Hamzah mengangkat sumpah jawatan di hadapan presiden Mahkamah Rayuan Rohana Yusuf.

Tengku Maimun juga mengatakan bahawa dalam melaksanakan tugas kehakiman, para hakim tidak memiliki hak istimewa untuk memilih kes mana yang ingin mereka putuskan.

“Anda harus tetap teguh dalam menegakkan aturan hukum. Umum mendengar hakim dilabel sebagai ‘konservatif’ atau ‘liberal’. Setahu saya, hanya satu label yang penting hakim ‘tidak berat sebelah’, ”katanya.

Tengku Maimun berkata, seseorang hanya perlu mementingkan undang-undang, bukan perkara luar biasa

(Visited 304 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button