Nasional

Habib Umar sentuh kepentingan tarbiah keluarga melalui uslub yang betul – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkongsi dalam media sosial beliau mengenai nasihat Habib Umar mengenai kepentingan tarbiah keluarga.

Kata Anwar, Habib Umar telah menyentuh kepentingan tarbiah keluarga melalui uslub (kaedah) yang betul sebagai asas kepada perkara yang lebih besar.

“Saya menekankan kepentingan untuk meneruskan majlis seperti ini yang menjunjung tradisi akliah melalui budaya ilmu agar memberi pencerahan dan kesedaran kepada masyarakat.

“Keutamaan juga harus diberikan kepada pendekatan dakwah yang berhikmah melalui uslub atau manhaj yang tepat serta tidak mengelirukan,” katanya.

Menerusi media sosialnya, Anwar turut menjelaskan beliau berpeluang hadir ke Muzakarah Ulama-Umara berlangsung di Shah Alam, Selangor.


Majlis itu turut disertai Mantan Mufti Agung Mesir, Al-Imam al-Allamah Prof. Dr. Ali Juma’ah serta Pengasas dan Pengetua Dar Al Mustafa, Tarim, Yaman, Al-Allamah Habib Umar bin Hafidz.

Muzakarah yang diadakan bersempena dengan Festival Turath Islami Selangor ini turut dihadiri oleh Menteri Besar Selangor, Menteri Luar Negeri, Menteri Pendidikan, Menteri Agama, para agamawan dari pelbagai latarbelakang dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Syeikh Ali Jum’ah antara lain menyatakan perubahan yang baik oleh gandingan Ulama-Umara harus dimulakan daripada diri sendiri (ibda’ bi nafsi). Beliau juga mengingatkan agar kita semua khususnya Ulama-Umara harus istiqamah pada waktu susah dan senang.

Dalam konteks Islam, istilah “turath” merujuk kepada warisan atau warisan budaya yang berkaitan dengan ajaran agama Islam.

Ia merangkumi aspek seperti tradisi, adat resam, nilai, amalan agama, seni, kesusasteraan, seni bina, dan ilmu yang diturunkan dari generasi ke generasi dalam masyarakat Islam.

Turath dianggap sangat penting dalam Islam kerana ia mencerminkan akar sejarah dan identiti agama. Ia adalah hasil pembangunan budaya umat Islam selama berabad-abad, melibatkan sumbangan daripada pelbagai bangsa dan negara.

Turath mengikat umat Islam dengan warisan masa lalu mereka, membantu mengekalkan identiti dan nilai yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.

Warisan turath Islam boleh berbeza-beza di kawasan geografi dan budaya yang berbeza.

Sebagai contoh, kaligrafi Arab, muzik sufi, seni bina masjid dan istana, dan puisi klasik adalah beberapa contoh turath Islam yang tipikal.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa turath tidak statik, tetapi berkembang mengikut masa mengikut perubahan sosial dan budaya.

Kepentingan memelihara turath dalam Islam adalah untuk memelihara dan mewariskan nilai-nilai Islam yang kukuh kepada generasi akan datang.

Dengan memahami dan menghayati turath, umat Islam dapat memperkayakan kefahaman mereka tentang agama, menghormati tradisi dan amalan yang telah lama wujud, serta mengamalkannya dalam kehidupan seharian.

(Visited 77 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button