Jenayah

Guru prasekolah didakwa dera kanak-kanak

SEORANG guru prasekolah ditahan pada Selasa kerana didakwa mendera seorang kanak-kanak perempuan di prasekolah berkenaan.

Ketua Polis Daerah Johor Baru Utara Asisten Komisioner Rupiah Abd Wahid berkata suspek berusia 24 tahun itu ditahan di Skudai pada pukul 9 malam.

“Kami menerima laporan pada pukul 3.17 petang pada 10 Mei lalu berhubung dakwaan penderaan seorang guru prasekolah di Tampoi yang didakwa didera oleh seorang guru prasekolah di Tampoi yang tular di media sosial.

“Dalam siasatan kami, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan suspek telah menarik telinga kanan mangsa dan menekup mukanya dengan bantal. Penderaan itu didakwa berlaku pada 9 Mei lalu.

“Mangsa telah dibawa ke Hospital Sultanah Aminah dan pegawai perubatan di sana mengesahkan dia mengalami lebam di telinga kanan,” kata Rupiah dalam satu kenyataan.


Katanya, mangsa merupakan kanak-kanak hiperaktif berusia 4 tahun yang mengalami kelewatan bercakap.

“Ibu bapa budak perempuan itu menghantarnya ke prasekolah, yang menempatkan kedua-dua kanak-kanak normal dan berkeperluan khas,” kata Rupiah.

Beliau berkata suspek telah direman selama tujuh hari sehingga 17 Mei ini.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 (atas penderaan, pengabaian, pembuangan atau pendedahan kanak-kanak dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal atau emosi atau menyebabkan atau membenarkan kanak-kanak itu begitu didera, diabaikan, ditinggalkan atau didedahkan).”

(Visited 21 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button