Nasional

Guru perlu dana untuk perbelanjaan pembelajaran online

SEBILANGAN besar guru terpaksa menggunakan sumber mereka sendiri untuk menjalankan pengajaran dan pembelajaran dari rumah selama setahun yang lalu, dan Kementerian Pendidikan harus menggantikannya dengan menyediakan bantuan kewangan kepada mereka.

Presiden Kesatuan Guru Bumiputera Sarawak, Ahmad Malie berkata, beban dan waktu kerja yang berlebihan bagi para guru telah menjadi isu hangat sebelum wabak Covid-19.

“Sekarang, mereka harus menghabiskan lebih banyak untuk membeli alat yang lebih sesuai, dan memiliki internet yang stabil dan kuat untuk memastikan kelas dalam talian dapat dilaksanakan dengan berkesan,” katanya kepada seperti yang dipetik dari Free Malaysia Today.

“Mereka tidak mengeluh dan selalu bersedia berusaha lebih jauh untuk memastikan pelajar mereka tidak ketinggalan. Namun, kami berharap kementerian pendidikan dapat mempertimbangkan memperuntukkan RM1,500 untuk setiap guru setiap tahun untuk tujuan tersebut – pengajaran dan pembelajaran di bawah normal dan untuk menyiapkan bahan pengajaran lain,” katanya.

Katanya, guru harus fokus memelihara dan mendidik pelajar daripada dibebani dengan tugas dan tanggungjawab lain, termasuk menggunakan sumber daya mereka sendiri bagi mengadakan kelas dalam talian semasa wabak tersebut.


Presiden Kesatuan Guru Sarawak, dam Prakash Abdullah, berkata, tidak dinafikan bahawa guru perlu mengeluarkan lebih banyak belanja untuk mengadakan kelas dalam talian tetapi setakat ini  belum menerima sebarang aduan.

Dia menambah bahawa sebilangan guru di luar bandar terpaksa membeli alat terpakai untuk mengadakan kelas sejak sekolah ditutup hampir setahun.

Adam berharap syarikat telekomunikasi dapat memberikan akses internet percuma kepada guru dan pelajar, terutama yang berada di kawasan terpencil, di mana mereka bergantung pada data internet mudah alih.

(Visited 199 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button