Mahkamah

Guna kad pengenalan palsu, wanita warganegara Indonesia didenda RM5,000

Seorang pekerja salon warganegara Indonesia didenda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Melaka di sini hari ini selepas mengaku bersalah menggunakan kad pengenalan palsu sejak 22 tahun lalu.

Tertuduh, Linda Crystal, 38, membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Nabilah Nizam.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didapati memiliki kad pengenalan palsu atas nama Tan Bee Bee beralamat A-G 6028 Machap Umboo Baru, Alor Gajah, Melaka.

Kesalahan itu dilakukannya di pejabat Jabatan Pendaftaran Negara, (JPN) cawangan Pusat Transformasi Bandar (UTC), Melaka pada pukul 1 petang, Isnin lalu.

Mengikut fakta kes, kesalahan tertuduh dikesan selepas pihak JPN di cawangan UTC membuat semakan sebelum mendapati kad pengenalan yang dimiliki Linda tidak mempunyai sebarang rekod dalam sistem jabatan berkenaan.

Tertuduh akhirnya mengaku dia berasal dari Bandung, Indonesia dan memperoleh kad pengenalan semasa bekerja di sebuah salon di Kuala Lumpur ketika berusia 16 tahun dengan bayaran RM1,500.

Pendakwaan dibuat mengikut Peraturan 25 (1) (a) Akta Pendaftaran Negara 1959 dan Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990.

Jika disabitkan kesalahan tertuduh boleh dipenjara maksimum tiga tahun atau denda maksimum RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Pegawai Pendakwa JPN Melaka, Ahmad Amirul Ahmad Jamal meminta mahkamah mengenakan hukuman berat kerana kesalahan dilakukan tertuduh adalah serius.

Linda yang tidak diwakili peguam bagaimanapun merayu hukuman ringan atas alasan mengalami tekanan perasaan serta perlu menjaga suami warga tempatan yang mempunyai masalah kesihatan.

Mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman denda RM5,000 atau penjara enam bulan jika gagal membayar denda. Tertuduh membayar denda berkenaan. – SM

(Visited 217 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button