Ekonomi

GST lebih baik untuk isi rumah, kata pakar ekonomi

PETALING JAYA: Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dilaksanakan dengan baik boleh menghalang perbelanjaan tidak perlu yang membawa kepada hutang, kata seorang pakar ekonomi.

Carmelo Ferlito dari Pusat Pendidikan Pasaran berkata beliau memihak untuk memperkenalkan semula GST sebagai sebahagian daripada pembaharuan cukai yang lebih holistik untuk membantu menangani hutang isi rumah yang tinggi.

“GST ialah cukai penggunaan. Oleh itu, ia cenderung untuk tidak menggalakkan penggunaan, dan mendorong kepada penjimatan,” katanya

Beliau mengulas kenyataan menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz baru-baru ini bahawa terdapat kemungkinan GST mungkin dikembalikan kerana kelemahan dalam sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sedia ada.

Ferlito berkata jika pengguna terpaksa membayar cukai di atas harga asas bagi barangan dan perkhidmatan, mereka akan lebih mengambil berat tentang tabiat berbelanja mereka.


“Ini penting memandangkan Malaysia adalah negara yang mempunyai nisbah hutang isi rumah kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) tertinggi di Asia,” katanya.

Nisbah hutang kepada KDNK digunakan untuk menentukan kesihatan ekonomi sesebuah negara. Semakin tinggi nisbah, semakin besar hutang sesebuah negara berbanding dengan jumlah keluaran ekonominya.

Hutang isi rumah Malaysia kepada KDNK berada pada 89.6%.

Untuk mengurangkan beban golongan berpendapatan rendah, Ferlito mencadangkan pelaksanaan GST berlapis-lapis.

“Sebagai contoh, 0% untuk barangan asas seperti beras, 3% untuk barangan biasa dan 6% untuk barangan mewah,” katanya sambil menambah bahawa golongan berpendapatan rendah boleh menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik jika mereka tidak perlu membayar cukai. Untuk keperluan asas harian.

Tengku Zafrul menyatakan bahawa banyak ketirisan berlaku selepas sistem SST diperkenalkan pada 2018, menyukarkan kerajaan untuk mengesan mereka yang cuba mengelak cukai.

Mengulas isu yang sama, Barjoyai Bardai dari Universiti Tun Abdul Razak berkata, sebagai perbandingan, GST akan membolehkan pemantauan dan pencegahan pengelakan cukai yang lebih baik.

“Ia terbukti bahawa apabila kami mempunyai GST, kami mempunyai rekod yang baik mengenai sektor swasta dan keseluruhan aktiviti sektor runcit.

“Kami boleh memantau prestasi sektor tersebut serta menentukan sama ada cukai dibayar,” katanya.

Beliau berkata, jika GST tidak dikembalikan, SST perlu disusun semula secara berperingkat.

Terdapat gesaan daripada ahli ekonomi dan ahli politik tertentu untuk memperkenalkan semula GST di tengah-tengah kebimbangan bahawa nisbah hutang kepada KDNK Malaysia akan meningkat, tanpa aliran masuk yang stabil dan aliran keluar perbelanjaan kerajaan yang tinggi.

GST 6% telah diperkenalkan pada 2015 tetapi telah dimansuhkan oleh pentadbiran Pakatan Harapan dan digantikan dengan sistem SST semasa pada 2018.

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button