Nasional

GLOPEC tanda tangan MOU produk buatan Sabah ke United Kingdom dan pasaran EU

LONDON, UNITED KINGDOM, Khamis, 12 Mei 2022: – Pusat Sehenti Usahawan Global (GLOPEC), hari ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) untuk membentuk kerjasama dengan United Kingdom dan pasaran EU yang lain dalam bidang utama pemasaran Produk Sabah ke United Kingdom dan Perancis.

GLOPEC dibiayai oleh program Dana Pembangunan Usahawan Bumiputera (DPUB) dan ditubuhkan melalui perkongsian strategik antara Unit Tindakan Afirmatif Bumiputera Kumpulan Yayasan Sabah di bawah Jabatan Perdana Menteri (TERAJU) pada 2020 sebagai platform untuk membantu PKS Sabah mengembangkan operasi perniagaan mereka dan menghubungkan mereka ke pasaran yang lebih besar seperti pembekal, pengimport dan pengedar serantau dan global.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Abd Latiff Ahmad yang mengetuai Misi Promosi UK berkata, “Kerajaan komited untuk menyokong pemulihan perniagaan selepas gangguan ekonomi global yang disebabkan oleh COVID-19. Melalui MOU itu, Kementerian akan bekerjasama dengan TERAJU untuk memudahkan dan membantu GLOPEC meneruskan usaha pemasaran dan perdagangan mereka serta menjamin perniagaan antarabangsa peluang kerana sekatan perjalanan ditarik balik dan pembukaan semula sempadan antarabangsa”.

MOU tersebut ditandatangani oleh Puan Zaiton Bakri daripada Kristal Handal Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Yayasan Sabah yang menyelia GLOPEC dengan beberapa rakan kongsi iaitu: Uncle Lim’s Kitchen, Premium Company Farm Food Ltd, Pasaraya Chuang Lee, Oh Malaysia/Halal Street UK Ltd , Malaysia Supermarket Ltd, Yi International, Aditya & Co, Nepcoe Capital Partners dan KMF MalaysiaWe, France.

Majlis menandatangani perjanjian itu adalah kemuncak Misi Promosi UK, selain aktiviti promosi Taste of Sabah, dengan kerjasama sebelas restoran Asia terkenal di London dan pertemuan B2B dengan pemborong, dan pengedar serta peruncit dalam talian.

Majlis menandatangani MOU itu disaksikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Dr Abd Latiff Ahmad. Beliau turut melancarkan Promosi Rasa Sabah dengan sebelas restoran terkenal di dalam dan sekitar London.

GLOPEC berfungsi sebagai titik hubungan yang melibatkan semua agensi berkaitan perniagaan dan badan pentadbir dalam pasaran yang disasarkan serta pembekal dan pembeli untuk menyebarkan maklumat yang disahkan dan peluang perniagaan yang berkaitan dengan PKS Sabah yang mengambil bahagian. GLOPEC juga menyediakan kursus latihan kepada PKS untuk memberikan pandangan tentang iklim perniagaan global, program kempen promosi, promosi dan publisiti serta penyertaan dalam pameran promosi.

“Ini sememangnya satu pencapaian yang sangat penting untuk GLOPEC dalam memperluaskan jejak antarabangsanya. Kumpulan Yayasan Sabah gembira menyaksikan kemajuan kerja keras GLOPEC dan rakan perniagaan antarabangsa strategiknya dan kami teruja dengan peluang untuk bekerjasama dan memanfaatkan pengetahuan dan pengalaman rakan kongsi kami untuk memasarkan produk Buatan Sabah di UK, Perancis, dan pasaran Eropah yang lain” kata Pengarah Yayasan Sabah dan Pengerusi Eksekutif Innoprise Corporation Sdn Bhd (ICSB), YB Dato Sri Haji Ghulam Haidar@Yusof bin Khan Bahadar.

TENTANG TERAJU

Unit Tindakan Afirmatif Bumiputera di bawah Jabatan Perdana Menteri (TERAJU) telah ditubuhkan pada 2011 di bawah Jabatan Perdana Menteri sebagai Bumiputera yang strategik unit tindakan afirmatif untuk memimpin, memacu dan menyelaras penyertaan Bumiputera dalam ekonomi negara.

Fungsi TERAJU telah diperluaskan sebagai penyelaras utama agenda sosioekonomi Bumiputera trajektori tinggi, melalui intervensi strategik, inisiatif dan program berdasarkan bidang keutamaan dalam Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 (TPB2030) selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030). ) dan Rancangan Malaysia ke-12. (RMK12). TERAJU berperanan untuk menggalakkan dan meningkatkan penyertaan Bumiputera dalam industri strategik berimpak tinggi ke arah menghasilkan ekosistem pembangunan Bumiputera yang mampan, dengan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif.

TERAJU juga bertanggungjawab memacu aspek kesejahteraan seperti pendidikan, kesihatan, keselamatan sosial, dan kelestarian bagi melahirkan persekitaran yang selesa dan dinamik, serta mengangkat martabat Bumiputera.

Untuk pertanyaan lanjut:

Komunikasi Korporat TERAJU [email protected] I 6019 238 4262
[email protected] I 6013 369 5159

[email protected] I 6010 239 6969

 

(Visited 260 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button