Auto TravelPandu Uji

GLC 200 kekalkan gaya

SEJAK tiba di Malaysia pada tahun 2016, Mercedes-Benz GLC telah menjadi kenderaan utiliti sukan mewah (SUV) dan seolah-olah menjadi wajah yang menaikkan Mercedes-Benz Malaysia (MBM).

Menyediakan reka bentuk SUV klasik dengan banyak kehalusan dan gaya yang elegan, GLC telah memenangi hati banyak peminat di segmen SUV premium tempatan walaupun terpaksa bersaing dengan rakan-rakan dari Jepun dan Sweden.

MBM telah mengemas kini GLC dengan face-lift akhir tahun lalu untuk mengekalkan daya tarikannya dan menangkis cabaran daripada saingan.

Unit yang diuji adalah GLC 200 yang dipasang secara tempatan, yang dilengkapi dengan harga di jalan raya tanpa harga insurans sebanyak RM299,888.


Luaran

Menggambarkan badan yang cantik dengan bonet tinggi, GLC 200 kini mendapat lampu depan dan belakang yang lebih khas.

Berbanding dengan versi sebelumnya, lampu berprestasi tinggi LED mendapat dua jalur cahaya LED siang hari berbentuk L dan bukan hanya satu jalur melengkung.

Lampu depan baharu juga dilengkapi dengan lebih banyak elemen pencahayaan yang menghasilkan penampilan seperti kristal.

Gril radiator, walaupun masih membawa reka bentuk dua sayap  dengan bintang Mercedes-Benz yang besar, tetapi untuk model ini ia lebih berkontur.

Sementara itu, bumper depan bawah dilengkapi dengan plat krom berterusan tunggal berbanding rekaan dua sebelumnya.

Pakej Optical off-road dan penyertaan roda 20-inci, ukuran dari GLC 200 sebelumnya, juga imej yang lasak tetapi sesuai untuk bandar.

Dalaman

GLC 200 yang diperbaharui menghasilkan semula bahagian dalaman yang sama tetapi dengan peningkatan besar terutamanya pada sistem infotainment dan panel instrumen.

Ia kini dilengkapi sistem multimedia MBUX yang dikendalikan oleh suara yang dihubungkan dengan paparan pusat 10.25 inci yang lebih besar dan panel instrumen digital 12.3 inci.

Sistem multimedia dapat dikendalikan melalui pad sentuh di konsol tengah atau butang pada stereng.

Butang kawalan logam stereng lebih terasa berbanding dengan jenis plastik hitam yang digunakan sebelumnya.

Pemilik boleh mengubah penampilan panel instrumen digital penuh kepada tiga gaya Progresif, Klasik dan Sukan.

Pelapis kulit buatan Artico dan hiasan kayu oak pori terbuka Anthracite melengkapkan persembahan mewah dan berkelas GLC 200.

Walaupun GLC tidak dipasarkan sebagai SUV besar, kenderaan itu masih luas dengan banyak ruang kepala / kaki dan ruang bagasi.

Tingkap besar juga memberi lebih banyak cahaya yang meningkatkan rasa dalaman yang lapang.

Pengalaman Memandu

Enjin turbo 2.0 liter 4-inline dalam GLC 200 yang disemak semula memberikan tork 197hp dan 320Nm, naik dari 184hp dan 300Nm sebelumnya.

Dengan dorongan tambahan, kenderaan yang dikemas kini lebih pantas dan pantas dengan kelajuan tertinggi 217kph ​​dan pecut 0 hingga 100kph 7.8 saat berbanding 210kph dan 8.6 saat GLC 200 sebelumnya.

GLC 200 responsif, tanpa memerlukan kaki kanan yang berat untuk menaikkan SUV.

Pecutan adalah linear dan pergeseran gear oleh transmisi 9G-Tronic lancar dan halus.

GLC 200 juga mendapat ciri Dynamic Select yang membolehkan pemandu memilih pelbagai mod pemanduan dari selesa hingga sporty.

Enjin yang senyap memberikan pemanduan yang tenang, menjadikan GLC 200 sesenyap kenderaan premium lain.

Tekan sahaja pedal, maka GLC 200 akan melepaskan tenaganya yang memberikan  keseronokan pemanduan.

Walaupun suspensi agak keras tetapi ia untuk pengendalian yang lebih baik semasa memandu di jalan raya dan masih mampu memberikan perjalanan cukup selesa untuk jarak jauh.

Ketika berada di lebuh raya, kenderaan terasa tertangkap ke jalan raya dan stabil, memberikan keyakinan kepada pemandu untuk memecut melebihi had laju yang sah.

Penebat bunyi yang baik  berjaya mengelakkan bunyi di luar masuk ke dalam kabin dan mengganggu ketenangan dalaman.

Walaupun pakej Off-road GLC 200 menjadikan kenderaannya sedikit tinggi, sistem suspensi diselaraskan dengan baik dan berjaya mengekalkan gulungan badan pada tahap minimum ketika dipacu pada sudut yang ketat.

Mercedes-Benz mengatakan redaman dikawal secara berasingan untuk setiap roda mengikut kelajuan kenderaan, dan keadaan jalan dan pemanduan.

Melewati peregangan kasar dan jalan berlubang tidak akan meningkatkan kualiti perjalanan kerana suspensi dengan mudah menyerap kejutan.

Sementara itu, brek mencengkam dan memberikan daya berhenti yang baik untuk menghentikan GLC 200 dengan cepat.

Rasa kemudi, sementara diatur untuk putar tanpa henti, tetap tepat dan tepat ketika memandu cepat.

Di samping itu, pelbagai peralatan keselamatannya seperti Active Brake Assist dan Blind Spot Assist, menjadikan GLC 200 lebih selamat dan kurang tekanan untuk memandu dalam keadaan sibuk dan sesak di bandar.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button