Nasional

Gerai Mi Tonggek Putrajaya diarah tutup sementara

GERAI mee goreng di sebuah bazar Ramadan di sini diarah tutup selepas pelanggan mendakwa terdapat cacing ditemui dalam hidangan itu.

“Satu notis telah dikeluarkan di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 kerana gerai itu didapati kotor.

“Pengusaha perlu meningkatkan tahap kebersihan dan keselamatan makanan sebelum gerai dibenarkan dibuka semula,” kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata semasa siasatan, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan juga mendapati seorang daripada pekerja itu tidak menerima suntikan anti-tifoid mereka.

“Pekerja itu telah diberikan kompaun. Tiga sampel juga diambil dari gerai untuk analisis mengenai mikrob dan bendasing.”


Dr Noor Hisham berkata, pengusaha gerai itu juga mengusahakan kedai makan di Cyberjaya di mana bahan mentah disimpan dan dimasak sebelum dibawa ke bazar.

Beliau berkata kementerian akan memeriksa kedai makan itu bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang cara pengendalian makanan itu.

Satu catatan media sosial telah mendorong bahagian itu mengambil tindakan selepas video mi goreng yang didakwa mengandungi cacing menjadi tular.

Wanita yang menyiarkan video itu mendakwa dia pergi ke bazar itu kira-kira jam 5.20 petang dan membeli mi dengan “sotong sebesar alam semesta” pada harga RM30.

Mengenai dakwaan penemuan segumpal rambut dalam kumpulan kuih limas yang dijual di Teluk Intan, Dr Noor Hisham berkata kementerian telah membuka kertas siasatan terhadap pengeluar kuih limas itu di bawah Akta Makanan.

Setakat ini, bahagian itu telah memeriksa 4,362 gerai bazar Ramadan di seluruh negara. Sebanyak 77 kompaun bernilai RM38,500 telah dikeluarkan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Menteri Kesihatan sebelum ini Khairy Jamaluddin berkata beliau telah mengarahkan bahagian keselamatan dan kualiti makanan kementerian untuk mempertingkat kawal selia di bazar Ramadan berikutan laporan amalan tidak bersih, makanan rosak dan barangan tidak enak ditemui di bazar Ramadan.

“Saya telah meminta bahagian keselamatan dan kualiti makanan untuk mempertingkatkan penguatkuasaannya terutama di tempat yang kita sudah menerima laporan,” katanya kepada pemberita pada Jumaat.

Pada masa sama, Khairy turut menggesa orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan peka terhadap keselamatan makanan yang mereka rancang untuk dibeli di bazar Ramadan.

Khairy turut mengingatkan orang ramai supaya segera membuat laporan sekiranya makanan yang mereka beli tercemar dan memberi amaran kepada peniaga supaya bertolak ansur atau berdepan tindakan.

“Sekiranya anda tidak yakin dengan makanan tersebut, anda boleh melihat dengan lebih dekat makanan tersebut dan menghidunya terlebih dahulu sebelum makan. Ini adalah salah satu cara untuk memastikan makanan tersebut selamat.

“Saya juga ingin meminta pengguna membuat laporan segera supaya pihak berkuasa tempatan yang memantau bazar-bazar berkenaan dapat mengambil tindakan segera terhadap gerai-gerai terbabit,” katanya.

 

(Visited 169 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button