Berita

Garuda memecat CEOnya kerana menyeludup motosikal Harley-Davidson di dalam pesawat yang baru dibeli

JAKARTA: Ketua pegawai eksekutif syarikat penerbangan PT Garuda Indonesia akan dipecat kerana didakwa menyeludup motosikal Harley-Davidson klasik masuk ke negara Indonesia dengan jet Airbus baru.

I Gusti Ngurah Askhara Danadiputra akan dipecat  selepas jawatankuasa audit syarikat mendapati dia telah mengarahkan pembelian Harley Shovelhead klasik,  kata Menteri Perusahaan Milik Negara, Erick Thohir.

Ketua Pegawai Eksekutif Garuda, yang juga dikenali sebagai Ari Askhara, memberi arahan pada 2018 untuk mencari motosikal dan pembelian dibuat pada April 2019 melalui pemindahan melalui akaun peribadi pengurus kewangan Garuda di Amsterdam, kata Thohir.

“Ini tidak akan berhenti di situ,” kata Thohir kepada wartawan di Jakarta, Khamis. “Kami akan terus mencari individu lain yang mungkin berkaitan dengan kes ini.”

Dokumen penerbangan dari Toulouse ke Jakarta menunjukkan pesawat itu mempunyai 22 orang di dalam kapal dan tidak membawa kargo, kata Menteri Kewangan Sri Mulyani Indrawati, bertentangan dengan pernyataan Garuda pada minggu ini bahawa barang-barang itu telah diumumkan ke kastam.


Penyeludupan barang itu mencecah 532 juta rupiah hingga 1.5 bilion rupiah, kata Indrawati.

Pegawai kastam turut menemui dua basikal Brompton mewah di dalam pesawat kargo.

Askhara dan wakil-wakil bagi syarikat milik kerajaan Garuda tidak menjawab panggilan yang meminta komen. Airbus enggan mengulas.

Pengiriman “barang-barang ke Indonesia melalui cara-cara haram sering terjadi dan di bawah pelbagai modus operandi dan melalui banyak saluran,” kata Indrawati.

“Saya telah mengarahkan pejabat kastam dan cukai untuk meningkatkan pengawasan.”

Askhara mengambil alih syarikat penerbangan rugi pada September 2018 dan menjanjikan pemulihan.

Garuda melaporkan keuntungan AS$ 5 juta untuk 2018, tetapi pada bulan Julai tahun ini, ia menyemak semula akaunnya untuk menunjukkan kerugian bersih AS$ 175 juta dan membatalkan perjanjian hiburan penerbangan bernilai US$ 241.9 juta selepas pihak berkuasa Indonesia mendapati penyelewengan yang berkaitan dengan kontrak.

Namun, saham Garuda telah meningkat 66% tahun ini dan sedang menuju keuntungan tahunan terbesar dalam rekod.

Syarikat itu melaporkan keuntungan bersih AS $ 98.6 juta pada suku ketiga, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg.

“Saya sangat sedih, ketika kita mahu memperbaiki citra syarikat-syarikat milik negara dan membina persembahan mereka, terdapat orang di dalam yang tidak bersedia,” kata Thohir. – Agensi

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button