Nasional

Gardenia KL sahkan kenaikan harga produk

Pengeluar roti Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) mengesahkan harga runcit produknya akan dinaikkan berkuat kuasa 1 Sept.

Dalam satu kenyataan hari ini, Gardenia berkata kenaikan harga itu disebabkan peningkatan ketara dalam kos bahan seperti tepung protein tinggi (sebanyak 25 peratus), serbuk putih telur (lebih daripada 100 peratus), tepung gandum, gluten, susu skim, pembaikan roti dan bahan pembungkusan.

“Ini juga ditambah dengan beberapa cabaran seperti kesan selepas pandemik Covid-19 terhadap perniagaan, dan banjir di Shah Alam pada Disember tahun lalu.

“(Dan) baru-baru ini, krisis rantaian bekalan global dan pelaksanaan gaji minimum mulai 1 Mei.

“Semua ini di luar kawalan kami dan telah menjejaskan operasi Gardenia KL dengan teruk.”


Ia berkata harga baharu berkuat kuasa bulan depan dibuat selepas beberapa bulan kajian terperinci dan analisis serta penerokaan pilihan.

“Meningkatkan harga produk kami sentiasa menjadi pilihan terakhir mutlak apabila semua usaha lain telah diambil untuk memaksimumkan kecekapan operasi kami.

“Kami tetap komited kepada pengguna kami dan membekalkan roti segar 365 hari setahun, tujuh hari seminggu, hujan atau cerah.

“Terima kasih kepada semua pengguna setia kami atas sokongan dan pemahaman mereka yang sekian lama.”

Harga yang disemak akan menyaksikan Classic Originalnya berharga RM3.00 setiap roti; Gardenia Wholemeal pada harga RM4.00 setiap roti; Rangkaian Gardenia Toast’em pada harga RM5.50 setiap roti; Gardenia Twiggies pada harga RM2.00 setiap peket; Gardenia Waffles pada harga RM1.50, dan Gardenia cream roll pada harga RM1.10 sekeping.

Syarikat itu berkata pelarasan harga marginal roti putih Gardenia Original Classic ialah RM0.20 (tujuh peratus), manakala kenaikan harga tepung protein tinggi ialah 25 peratus.

Gardenia KL juga mengekalkan harga roti Gardenia Bonanza Keluarganya pada RM2.75, roti putih 500g yang lebih berpatutan.

Roti Gardenia Bonanza Keluarga lebih jimat dan sesuai untuk keluarga yang lebih besar. Setiap 100g perbandingan Gardenia Bonanza Keluarga adalah lebih murah pada RM0.55 berbanding roti Klasik Asli pada RM0.75.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button