Rencah Hidup

Gajah adalah pembina hutan yang tidak disedari ramai manusia bijak pandai

Kebanyakan generasi bijak pandai yang lahir dalam keselesaan kota tidak mengetahui bahawa gajah adalah makhluk mamalia yang hebat dalam membina hutan.

Gajah membina hutan dengan menyebarkan benih dan nutrien ketika menyapu tumbuh-tumbuhan dan mengedarkan baja di sekitar hutan.

Keadaan itu bukan sahaja membantu pokok tumbuh lebih cepat malah suhu persekitaran juga mampu dikawal namun ketika ini, fungsi tersebut semakin menghilang.

Maka tidak hairanlah negara hari ini tidak terlepas daripada perlu menghadap suhu yang panas kerana peratusan pokok atau hutan yang tinggal sangat berkurangan.

Hutan bukan sahaja menyediakan ekosistem yang sangat penting untuk gajah malah menyediakan habitat semulajadi untuk gajah mencari makanan, bertelur, beranak dan melakukan aktiviti lain.


Mereka bergantung kepada pokok di hutan untuk makanan, seperti daun, batang, kulit kayu, dan buah-buahan.

Malangnya, habitat dan hutan gajah semakin terancam akibat aktiviti manusia, seperti pembalakan hutan secara berlebihan untuk tujuan perladangan, pertanian dan bandar.

Penebangan hutan secara haram juga merupakan masalah yang serius.

Akibatnya, habitat gajah itu semakin mengecil dan populasinya diancam kepupusan dan usaha pemuliharaan dilakukan untuk melindungi gajah dan hutannya.

Organisasi dan institusi pemuliharaan berusaha untuk memulihara hutan penting dan mengekalkan hubungan yang seimbang antara manusia dan alam semula jadi.

Melindungi hutan melibatkan kempen kesedaran awam, pengukuhan undang-undang alam sekitar, penguatkuasaan undang-undang, serta usaha pembangunan mampan yang lebih mesra alam.

Selain itu, program pemuliharaan gajah juga dijalankan untuk melindungi spesies ini.

Program ini termasuk memantau populasi gajah, melindungi habitat mereka, dan menguatkuasakan undang-undang terhadap pemburuan haram dan perdagangan haram.

Banyak negara dan komuniti tempatan juga bekerjasama untuk membina koridor ekologi yang menghubungkan habitat gajah terpencil, membolehkan mereka berhijrah dan mengelakkan konflik dengan manusia.

Dengan usaha berterusan dan kesedaran tentang kepentingan melindungi gajah dan hutan, diharapkan kita dapat memastikan kemandirian gajah dan mengekalkan kelestarian ekosistem hutan untuk masa hadapan.

(Visited 48 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button