Alam SekitarNasional

Fenomena El Nino dijangka berlaku bulan depan

Pakar menggesa persiapan awal dibuat bagi menjangkakan fenomena El Nino yang akan berlaku bulan depan.

Fenomena itu telah melanda negara sebanyak 12 kali, dengan kes terburuk berlaku pada 1997 hingga 1998, mengakibatkan rekod suhu tinggi 40.1 darjah Celsius di Stesen Meteorologi Chuping, Perlis, pada 9 April 1998.

Pakar alam sekitar Profesor Madya Dr Haliza Abdul Rahman menekankan keperluan untuk kedua-dua kerajaan dan orang ramai bekerjasama untuk meminimumkan kesan fenomena itu.

Walaupun Malaysia sudah beberapa kali mengalami fenomena itu, Haliza berkata persediaan awal perlu bagi mengelak panik melampau.

“Justeru, kerajaan harus memantau paras air di semua sungai dan empangan, mengaktifkan pelan tindak balas kecemasan, meneroka sumber air alternatif, menggalakkan pemuliharaan air oleh orang ramai dan industri, dan menyediakan sokongan logistik, seperti pembenihan awan.


“Selain itu, menambah baik semua bentuk bantuan perubatan dan kecemasan, seperti ubat-ubatan untuk mangsa dan bantuan memadam kebakaran sekiranya berlaku kebakaran,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Di pihak orang ramai, Haliza berkata mereka harus bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi sebarang kemungkinan, seperti krisis air, di mana langkah seperti catuan air mungkin perlu di beberapa kawasan.

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan kebakaran, menyimpan bahan mudah terbakar dengan baik dan mengelakkan aktiviti pembakaran terbuka seperti pembakaran sampah, sisa pertanian dan sisa pembinaan. – SM

Artikel berkaitan > Seorang lagi budak maut akibat strok haba

(Visited 167 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button