Bola SepakSukan

Euro 2020: Itali aibkan Turki

PASUKAN kebangsaan Itali berhak menduduki tangga teratas Kumpulan A Euro 2020 setelah berjaya mengaibkan Turki. Pertandingan Itali menentang Turki yang juga merupakan pertandingan pembukaan untuk Euro 2020, diadakan di Stadio Olimpico, Rome, pada Sabtu pagi.

Muncul di hadapan penyokongnya sendiri, pasukan kebangsaan Itali Roberto Mancini berjaya menumbangkan Turki tiga gol tanpa balasan.

Tiga gol kemenangan untuk pasukan kebangsaan Itali dicatat oleh gol sendiri oleh Merih Demiral (53 ‘), Ciro Immobile (64’) dan Lorenzo Insigne (79 ‘).

Kemenangan ke atas Turki menjadikan pasukan kebangsaan Itali kini mendahului kedudukan Kumpulan A Euro 2020 dengan kutipan tiga mata.

Tewas tiga gol dalam perlawanan pembukaan pastinya menyukarkan Turki untuk layak ke fasa kalah mati Euro 2020 kerana salah satu syarat untuk melayakkan diri ke fasa kalah mati Euro 2020 melalui jalan tempat ketiga terbaik.


Oleh itu, pasukan kebangsaan Turki mesti memaksimumkan dua perlawanan terakhir untuk membuka peluang untuk layak ke fasa kalah mati melalui pemenang atau naib juara kumpulan. – SM

(Visited 274 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button