Luar Negara

Erdogan ajak Pope Francis tentang keganasan Israel

Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan mengajak pemimpin utama Kristian Katolik Pope Francis untuk sama-sama bersatu menentang kekejaman Israel terhadap warga Palestin.

Erdogan berkata, dalam satu panggilan telefon, beliau menyatakan kepada pemimpin Vatican tersebut bahawa serangan yang dilakukan oleh Israel bukan semata-mata kekejaman terhadap rakyat Palestin beragama Islam tetapi juga terhadap umat Kristian.

“Pada perbualan telefon itu, saya menyatakan bahawa terdapat kekejaman di Palestin, dan bahawa serangan Israel bukan hanya terhadap orang Palestin tetapi semua umat Islam, Kristian dan umat manusia.

“Saya menekankan bahawa penjajah Israel, yang menghalang untuk masuk ke dalam masjid dan gereja membatasi kebebasan beribadah dan membunuh orang awam yang tidak bersalah di tanah Palestin, juga menghina kehormatan umat manusia,” kata Erdogan dalam satu kenyataan.

Justeru pemimpin Turki itu mengajak Pope Francis bersama dengan seluruh umat manusia bersatu melawan Israel.


Tambahan menurut Erdogan, dalam keadaan sekarang dunia tidak dapat bergantung dengan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dalam menangani isu tersebut.

“Saya menyatakan bahawa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu tidak dapat menunjukkan kesedaran yang diperlukan.

“Saya meremehkan bahawa mesej dan reaksi yang mereka akan terus berikan mengenai perkara ini, justeru sangat penting dalam mengaktifkan dunia Kristian dan masyarakat antarabangsa,” kata Erdorgan.-SM

(Visited 57 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button