Nasional

Pencemaran air: Empat beradik didakwa minggu depan

Empat  beradik yang merupakan pemilik kilang yang disyaki bertanggungjawab terhadap pencemaran sungai di Selangor hingga menjejaskan bekalan air akan didakwa minggu depan.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata keempat-empat lelaki tersebut akan didakwa  di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta 127) dan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (Akta 655).

“Saya ingin tegaskan bahawa kementerian tidak akan berkompromi menguatkuasakan peruntukan perundangan,” kata Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan hari ini.

Kesemua mereka  telah direman selama enam hari bermula, hari ini.  Kesemua suspek berumur lingkungan 50 hingga 60 tahun ditahan dalam operasi bermula kira-kira 11 malam sehingga 12.30 tengah malam tadi.

Siasatan awal mendapati kilang berkenaan diusahakan oleh empat suspek yang juga adik- beradik selepas bapa mereka meninggal dunia.-SM


 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button