Luar Negara

Elon Musk tawar AS$100 juta hadiah pertandingan kurangkan karbon dioksida dunia

Bos Tesla Inc dan usahawan jutawan Elon Musk menawarkan hadiah AS$100 juta dalam pertandingan global selama empat tahun untuk mencari kaedah mengurangkan karbon dioksida dari atmosfera bumi.

Musk, yang juga mengetuai syarikat roket SpaceX, pertama kali tweet mengenai hadiah itu pada bulan Januari dan telah mengatakan bahawa dia akan mendedahkan perincian pertandingan di kemudian hari.

“Ini bukan pertandingan teoritis; kami mahukan pasukan yang akan membina sistem sebenar yang dapat membuat kesan dan skala yang dapat diukur ke tahap gigaton,” kata Musk dalam satu kenyataan pada hari Isnin.

Garis panduan lengkap akan diumumkan pada 22 April dan pertandingan akan berlangsung selama empat tahun melalui Hari Bumi, 2025, kata XPrize, yang menganjurkan pertandingan itu, pada hari Isnin.

Lapan belas bulan dalam pertandingan ini, 15 pasukan teratas akan menerima $1 juta sementara dua puluh lima $200,000 biasiswa pelajar juga akan diberikan kepada pasukan pelajar yang bertanding.


Berikutan itu, pemenang hadiah utama akan mendapat $ 50 juta, sementara pemegang tempat kedua akan mendapat $ 20 juta dan $ 10 juta akan diberikan kepada pemegang tempat ketiga, kata organisasi yang berpusat di California.

Untuk memenangi pertandingan, pasukan harus “membuat dan menunjukkan penyelesaian yang dapat menarik karbon dioksida langsung dari atmosfera atau lautan dan membendung dengan kaedah mesra alam,” tambah XPrize.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button