MahkamahNasional

Edar dadah: Bekas deejay radio, Ismahalil diperintah bela diri

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini memerintahkan bekas dejay atau penyampai radio, Ismahalil Hamzah membela diri atas pertuduhan mengedar dadah jenis kanabis, dua tahun lalu.

Hakim Muhammad Jamil Hussin membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Ismahalil, 49, di akhir kes pendakwaan.

Jamil dalam penghakiman ringkasnya berkata, mahkamah mendapati 22 paket dadah ditemukan dalam bilik tertuduh berada dalam kawalan dan jagaannya.

“Semasa serbuan di bilik itu, tertuduh sendiri mengambil beg yang mengandungi dadah dari lantai dan memberinya kepada pegawai polis selepas ditanya sama ada terdapat barang salah.

“Kelakuan tertuduh yang mengambil sendiri beg itu dan dilihat berada dalam keadaan mencurigakan menunjukkan tertuduh mengetahui kewujudan dadah tersebut.


“Oleh itu pihak pendakwaan berjaya membuktikan dadah berkenaan berada dalam kawalan tertuduh,” katanya.

Justeru hujahan peguam bela bahawa anak guamnya tidak mempunyai pengetahuan, kawalan dan jagaan dadah berkenaan tidak mempunyai merit, katanya dan menambah keterangan saksi-saksi pendakwaan tidak bercanggah dan boleh dipercayai.

Hakim turut memaklumkan kepada tertuduh bahawa bagi tujuan membela diri, dia mempunyai tiga pilihan iaitu sama ada memilih berdiam diri; atau sama ada ingin memberi keterangan dalam kandang tertuduh yang keterangan secara tidak bersumpah; atau memberi keterangan bersumpah di kandang saksi yang boleh disoal balas.

Ismahalil kemudian memilih memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi dan pihak pendakwaan diberikan peluang untuk menyoalnya semasa pemeriksaan balas.

Selepas mahkamah memberikan keputusan, tertuduh dilihat menangis teresak-esak sambil memandang ke arah isteri dan anak-anaknya yang berada di galeri awam.

Peguam Ahmad Zaharil Muhaiyar yang mewakili Ismahalil memberitahu mahkamah, pihaknya akan memanggil lima saksi pembelaan termasuk tertuduh untuk prosiding membela diri yang ditetapkan mahkamah pada 30 dan 31 Mei depan.

Seramai lima saksi pendakwaan memberi keterangan pada perbicaraan bermula Oktober 2022 lalu.

Ismahalil mengaku tidak bersalah atas dakwaan mengedar dadah jenis kanabis anggaran berat 374.6g di sebuah rumah di Jalan Semarak, Wangsa Maju, Kuala Lumpur pada pukul 5.35 petang, 27 Ogos 2021.

Dia dituduh mengikut Seksyen 39B(1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Prosiding dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Noor Dayana Mohamad manakala Ahmad Zaharil turut dibantu peguam Adi Zulkarnain Zulkafli. – SM

(Visited 78 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button