Hiburan

‘Dynamite’ julang BTS jadi artis Korea Selatan pertama ungguli carta Billboard

BTS menjadi artis Korea Selatan pertama menduduki No.1 di carta single utama Billboard Amerika Syarikat (AS).

“BTS mencapai No.1 pertama di carta lagu Billboard Hot 100, dengan ‘Dynamite’ menjadi perintis di puncak,” lapor Billboard pada hari Isnin.

Sebelum ini, artis Korea Selatan yang mendapat carta tertinggi yang pernah ada di Hot 100 adalah PSY dengan lagu popularnya Gangnam Style 2012, yang memuncak di tempat No.2.

Satu-satunya orang Asia yang mencapai puncak 100 Terhebat pada masa lalu adalah penyanyi Jepun, Kyu Sakamoto dengan Sukiyaki pada tahun 1963.

BTS telah menduduki tangga teratas album utama Billboard, Billboard 200, empat kali sejak Mei 2018, bermula dengan Love Yourself: Tear dan diikuti Love Yourself: Answer, Map Of The Soul: Persona dan Map Of The Soul: 7.


Tetapi pada Hot 100, kumpulan itu berjaya naik ke tempat keempat dengan ON, trek utama dari 7 yang dikeluarkan pada bulan Februari. Boy With Luv, yang menampilkan penyanyi AS, Halsey, memuncak di No.8 pada April 2019.

Dengan 265,000 muat turun terjual (di antara keseluruhan 300,000 minggu pertama, yang merangkumi versi fizikal vinil dan kaset), Dynamite melakukan debut dengan minggu penjualan digital terbesar sejak 16 Sept 2017, ketika Taylor Swift’s Look What You Made Me Do dilancarkan dengan 353,000 miuat turun.

BTS meraikan kejayaan itu melalui media sosial di Korea Selatan, di mana ia adalah pada pagiSelasa ketika berita itu disiarkan. Ia juga merupakan ulang tahun kelahiran penyanyi BTS, Junggook.

“Tahniah untuk rakan-rakan ahli Billboard No.1, saya gembira kerana kalian,” tulis penyanyi BTS J-Hope di akaun Twitter rasmi kumpulan itu.

J-Hope menambahkan: “Dan ARMY! Anda tahu bahawa kami sangat menyayangi dan berterima kasih kepada kamu lebih daripada orang lain. Anda juga patut mendapat ucapan tahniah,”
Ia merujuk kepada pangkalan peminat global kumpulan itu yang disebut sebagai ARMY. – Rangkaian Berita Korea Herald/Asia

(Visited 92 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button