Alam Sekitar

Dunia Penerbangan Bakal Terjejas Akibat Perubahan Iklim Ekoran Lapisan Atmosfera Meningkat

SATU kajian baru menunjukkan bahawa atmosfera bumi meningkat disebabkan oleh perubahan iklim manakala pakar berpendapat bahawa ini akan menjejaskan dunia penerbangan.

Menurut laporan Live Science, pengukuran belon cuaca yang dibuat di hemisfera utara selama 40 tahun terakhir mendedahkan bahawa lapisan bumi yang paling bawah iaitu troposfera mengembang ke atas pada kadar kira-kira 50 meter setiap dekad akibat perubahan iklim.

Kesimpulan itu dibentangkan dalam penemuan terbaharu yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances edisi 5 November 2021.

Pengarang bersama kajian, Bill Randel iaitu seorang saintis di Pusat Atmosfera Kebangsaan Penyelidikan di Boulder, Colorado mengatakan bahawa hal tersebut menjadi petanda jelas akan perubahan struktur di atmosfera.

“Ini adalah tanda jelas perubahan struktur atmosfera.


“Keputusan ini mengesahkan, sebagai tambahan kepada semua bukti sedia ada, bahawa gas hijau mengubah suasana kita,” katanya.

Troposfera ialah lapisan atmosfera tempat kita hidup dan bernafas yang terbentang dari paras laut antara ketinggian tujuh kilometer di atas kutub hingga 20 kilometer di atas kawasan tropika.

Sebagai lapisan atmosfera yang paling banyak mengandungi haba dan lembapan, troposfera juga merupakan tempat kebanyakan cuaca atmosfera berlaku.

Udara di atmosfer mengembang apabila panas dan mengecut apabila sejuk, jadi sempadan atas troposfera dipanggil tropopause, secara semula jadi mengecut dan mengembang apabila musim berubah namun.

Dengan menganalisis data seperti tekanan, suhu dan kelembapan yang diambil antara 20 hingga 80 darjah lintang utara dan memasangkannya dengan data GPS, para penyelidik menunjukkan bahawa peningkatan gas rumah hijau akan meningkatkan ketinggian tropopause.

Gas rumah hijau memerangkap lebih banyak haba dalam tropopause dan pakar mendapati bahawa kadar tropopause meningkat ketara di mana lapisan itu meningkat kira-kira 50 meter setiap dekad antara tahun 1980 dan 2000.

Peningkatannya adalah sebanyak 53.3 meter setiap dekad pada tahun 2001 hingga 2020.

Mengambil kira kejadian semula jadi di kawasan kajian mereka seperti letusan gunung berapi pada tahun 1980-an dan El Nino pada akhir 1990-an, para penyelidik menganggarkan bahawa aktiviti manusia menyumbang 80 peratus daripada jumlah peningkatan ketinggian atmosfera.

Perubahan iklim bukan satu-satunya penyebab peningkatan tropopause manakala lapisan atas troposfera iaitu stratosfera juga mengecur akibat pelepasan gas penipisan ozon yang lalu.

Gas-gas ini mengecutkan stratosfera melalui pemusnahan lapisan ozon stratosfera, walaupun sekatan ke atas pelepasannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menyebabkan kepekatan gas-gas ini berkurangan.

Para saintis masih belum pasti bagaimana peningkatan tropopause akan menjejaskan iklim atau cuaca tetapi mereka percaya peningkatan dalam lapisan itu akan memaksa kapal terbang untuk terbang lebih tinggi di atmosfera bagi mengelakkan pergolakan.

Randel mengatakan bahawa kajian itu menunjukkan dua cara penting bahawa manusia mengubah atmosfera.

“Ketinggian tropopause semakin terjejas oleh pelepasan gas rumah hijau walaupun masyarakat telah berjaya menstabilkan keadaan di stratosfera dengan mengehadkan bahan kimia yang merosakkan ozon,” tambahnya. – SM

(Visited 32 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button