Luar Negara

Dunia berkurung, Wuhan-China kembali bernafas

KETIKA seluruh dunia termasuk Malaysia dalam keadaan ketakutan hingga terpaksa mengeluarkan perintah kawalan pergerakan, China boleh bernafas sedikit lega dan menghentikan perintah berkurung.

Wuhan yang mempunyai 11 juta penduduk mula membenarkan penduduknya menjalankan urusan harian dan pengangkutan awam kembali beroperasi selepas 23 hari perintah berkurung.

Di Malaysia perintah kawalan pergerakan yang akan berakhir pada 14 April mungkin disambung lagi buat kali kedua jika terdapat kluster baharu penularan COVID-19.

Walaupun penduduk China mula keluar, tetapi mereka masih mengenakan peralatan perlindungan diri yang ketat bagi mengelakkan penularan gelombang baharu dan hingga memaksa satu lagi arahan berkurung dikeluarkan.


Ketika lockdown itu dihentikan topik itu dengan cepat mula tular di platform Twitter Weibo seperti China.

‘Wuhan hentikan lockdown’ dan ‘Selamat Datang kembali Wuhan’ telah diposkan.

Seramai 55,000 orang akan meninggalkan Wuhan pada hari Rabu, menurut jualan tiket yang disemak oleh CCTV stesen televisyen milik kerajaan China.

Pada kemuncak penularan virus itu, Wuhan menyaksikan rakyat dipaksa tinggal di dalam rumah mereka oleh pihak berkuasa.

Dan hab pengangkutan dan jalan-jalan menjadi sepi kecuali rondaan polis dan pekerja kecemasan.

Tetapi sekatan-sekatan di bandar telah berkurangan dalam beberapa hari kebelakangan ini kerana jangkitan baru telah menurun dengan ketara.

Buat pertama kalinya sejak pandemik coronavirus bermula, tanah besar China melaporkan tiada kematian berkaitan dengan Covid-19 pada hari Selasa.

Bandar Wuhan melaporkan hanya dua jangkitan baru sejak 14 hari lalu.

Tetapi pihak berkuasa China perlu mengatasi garis yang sangat baik antara memberi lebih banyak kebebasan bergerak ke warganegara, dan menjaga terhadap gelombang kedua jangkitan.

Kebimbangan utama mereka adalah mengenai kes-kes yang datang ke negara ini dan orang-orang yang asimtomatik tetapi masih boleh memindahkan virus kepada orang lain.

Para pegawai kesihatan masih menggalakkan orang ramai di Wuhan untuk tidak meninggalkan kawasan kejiranan, bandar, dan wilayahnya, melainkan jika perlu.

Halangan yang tinggi masih terdapat di sekitar kawasan perumahan dan orang hanya dibenarkan keluar jika mereka mempunyai kod kesihatan hijau atau membawa dokumen yang menyatakan alasan yang sah.

Liu Xiaomin, meninggalkan Wuhan pada hari Rabu, berkata dia dan keluarganya telah mengembara ke bandar raya untuk percutian Tahun Baru Lunar dan terjebak di sana.

Seorang pekerja asing, yang biasanya berpangkalan di Guangdong, melaporkan bahawa dia sedang menuju ke kampung halamannya di Xiangyang. ‘Saya sangat gembira, saya pulang ke rumah hari ini,’ katanya kepada Reuters di dalam stesen keretapi Hankou di Wuhan.

‘Suasana saya akan lebih baik tetapi apabila saya kembali, saya masih tidak akan keluar terlalu banyak.’

Sementara itu pihak berkuasa di Hong Kong berkata pada hari Rabu sekatan pengasingan sosial termasuk penutupan beberapa bar dan pub dan pengharaman perhimpunan awam lebih daripada empat orang akan diperpanjang sehingga 23 April ketika ia terus berjuang untuk menghentikan penyebaran coronavirus.

Kerajaan berkata kenaikan lebih dua kali ganda dalam jumlah kes di Hong Kong dalam tempoh dua minggu lalu hingga 936 bermakna langkah itu diperlukan. Empat orang di bekas koloni British telah meninggal dunia akibat COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh virus itu.

Sekatan lain yang telah dilanjutkan termasuk penutupan gimnasium, pawagam, pusat mahjong, lounge karaoke dan kelab malam. Salun kecantikan dan rumah urut telah ditambah ke senarai.

Hab kewangan global juga telah lama berlanjutan selama dua minggu penutupan lapangan terbangnya kepada ketibaan asing yang akan berakhir pada hari Selasa. – SM

(Visited 55 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button