Nasional

Dua parti beli lapan borang pencalonan PRK Chini

WALAUPUN sebanyak lapan borang pencalonan untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini, telah dijual hari ini, namun ia hanya dibeli oleh wakil daripada dua parti.

Borang-borang itu telah dibeli daripada pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Pahang setakat hari ini.

Pengarah SPR Pahang Datuk Zamree Hamli berkata daripada jumlah itu, empat borang dibeli wakil Barisan Nasional (BN), manakala empat lagi oleh wakil bebas.

Memetik laporan Bernama, beliau berkatanya, borang pencalonan itu mula dijual sejak 15 Mei lalu di pejabat SPR Pahang dan di Pejabat Daerah dan Tanah Pekan, dekat sini.

PRK DUN Chini diadakan ekoran kematian penyandangnya Datuk Seri Abu Bakar Harun pada 6 Mei lalu di Hospital Kuala Lumpur, akibat serangan jantung.


SPR menetapkan PRK DUN Chini diadakan pada 4 Julai dengan 20 Jun sebagai hari penamaan, manakala hari pengundian awal pada 30 Jun.

Pada Pilihan Raya Umum lalu, Abu Bakar mempertahankan kerusi DUN Chini dengan majoriti 4,622 undi selepas memperoleh 10,027 undi, manakala calon PAS Mohd Fadhil Noor Abdul Karim (5,405) dan Mohamad Razali Ithnain dari PKR (1,065).

(Visited 108 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button