Alam SekitarBanjirBencana alamLuar NegaraRibut

Dua maut banjir, ribut melanda Catania

BANJIR yang dicetuskan oleh ribut kuat telah melanda bandar Catania, Sicily di Itali telah membunuh sekurang-kurangnya dua orang.

Ribut kencang yang membadai selatan Itali pada hari ketiga iaitu Selasa telah menyebabkan jalan raya tenggelam sepenuhnya di bahagian pulau Sicily.

Peramal mengatakan timur Sicily sedang dilanda taufan Mediterranean yang jarang ditemui, dikenali sebagai Medicane.

Jabatan Perlindungan Awam Itali mengeluarkan amaran cuaca paling teruk untuk bahagian Sicily dan Calabria yang berhampiran pada hari Selasa.

Agensi itu memberi amaran tentang potensi risiko kepada nyawa dan kerosakan harta benda akibat hujan lebat, angin rebut, dan rebut petir di kawasan itu.


Menurut laporan BBC, para saintis mengatakan bahawa perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia menjadikan kejadian cuaca melampau terjadi dengan lebih kerap dan teruk.

Datuk Bandar Catania, Salvo Pogliese, berkata bahagian timur Sicily mengalami kejadian cuaca luar bandar ‘belum pernah berlaku’ dalam pengamatannya.

Memetik ‘keseriusan keadaan’, datuk bandar mengarahkan penutupan semua perniagaan di Catania kecuali perkhidmatan penting sehingga tengah malam pada hari Selasa.

“Saya menggesa seluruh penduduk supaya tidak keluar rumah kecuali atas sebab kecemasan, kerana jalan raya dinaiki air,” kata datuk bandar di Facebook.

Media Itali melaporkan kematian seorang lelaki berusia 5 tahun yang ditemui di bawah kereta selepas hujan lebat melanda bandar Gravina, utara Catania.

Kejadian tersebut berlaku selepas mayat lelaki berusia 67 tahun ditemui pada Isnin dan pasukan penyelamat masih mencari isterinya yang berusia 54 tahun, yang dihanyutkan bersama suaminya oleh air banjir di bandar Scordia, juga berdekatan Catania pada Ahad.

Hujan telah membanjiri bahagian bersejarah Catania, menjadikan jalan tinggi Via Etneanya menjadi sungai dan datarannya menjadi tasik.

Gangguan bekalan elektrik menyebabkan kediaman dan perniagaan terputus, manakala sekolah ditutup di bandar dan pekan berdekatan.

Akhbar La Repubblica berkata banjir memaksa pemindahan beberapa bangunan milik hospital Garibaldi Catania.

Jurucakap perkhidmatan bomba berkata kepada agensi berita Reuters bahawa keadaan semakin bertambah buruk.

“Situasi kecemasan berleluasa dan amat kritikal dan ia nampaknya tidak bertambah baik,” katanya.

Laman web cuaca Itali iLMeteo berkata ribut itu dijangka bertambah buruk secara beransur-ansur sepanjang minggu, membawa lebih banyak hujan lebat dan banjir pada Khamis dan Jumaat. – SM

(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button