MahkamahNasional

Dua bekas PM dinamakan dalam saman projek HSR KL-Singapura

DUA bekas Perdana Menteri (PM) dan beberapa menteri telah dinamakan sebagai defendan dalam tuntutan mahkamah berhubung pembatalan projek kereta api laju (HSR) Kuala Lumpur-Singapura.

Mohd Hatta Sanuri dari Tanjung Karang memfailkan saman itu di Mahkamah Tinggi pada 20 Januari dan turut memohon pampasan RM1 juta untuk semua warganegara Malaysia.

Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau telah menamakan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin, juga nama bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed, bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dan Kerajaan sebagai defendan.

Plaintif dalam pernyataan tuntutannya berkata, Mahathir dan Muhyiddin cuai dan telah menyalahgunakan jawatan mereka ketika menjadi Perdana Menteri.


Beliau mendakwa keputusan Mahathir menangguhkan sebelum Muhyiddin memutuskan untuk menamatkan projek itu menyebabkan negara membayar pampasan kepada Singapura membabitkan jutaan ringgit.

Beliau mendakwa pembatalan projek itu juga telah menyebabkan hilangnya keyakinan pelabur asing. Oleh itu, beliau memohon perintah mahkamah untuk mengisytiharkan pembatalan projek itu terbatal dan tidak sah.

PEMANDU MABUK

Beliau juga memohon pampasan RM1 juta untuk semua rakyat Malaysia atas kelewatan projek itu.

Malaysia dan Singapura menandatangani perjanjian dua hala mengenai projek itu pada 13 Disember 2016 tetapi menamatkan projek itu pada 1 Januari 2021 selepas beberapa kelewatan.

HSR 350km akan memendekkan masa perjalanan dari Kuala Lumpur ke Singapura kepada 90 minit. – SM

(Visited 81 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button