HiburanLuar Negara

Drama terbaharu Netflix, All of Us Are Dead kukuh di carta global

DRAMA Korea Selatan terbaharu Netflix, All of Us Are Dead, telah membuat debut global yang berjaya sambil dipuji sebagai drama Squid Game baharu, lapor agensi berita Yonhap.

Dikeluarkan pada hari Jumaat, drama seram zombi itu telah mendahului senarai 10 teratas TV bukan bahasa Inggeris bagi 24 hingga 30 Januari dengan tontonan sebanyak 124.79 juta jam, menurut Netflix pada Khamis.

Netflix berkata All of Us Are Dead menduduki 10 teratas dalam kategori di 91 negara dalam tempoh seminggu dan mendahului senarai di 29 negara, termasuk Korea Selatan, Perancis dan Jerman.

Ia menjadi drama bersiri bahasa Korea keempat yang telah mengungguli carta rasmi mingguan Netflix untuk siri TV bukan Inggeris selepas Squid Game, Hellbound dan The Silent Sea.

Ia juga menandakan jam tontonan minggu pertama yang paling banyak untuk mana-mana drama Korea sejak Netflix mula mengeluarkan data tontonan mingguannya tahun lalu.


Squid Game yang menjadi fenomena pada tahun lalu mempunyai rekod sepanjang masa sebanyak 1.65 bilion jam untuk 28 minggu pertama, tetapi rekod minggu pertamanya ialah 63.2 juta jam.

Selain itu, All of Us Are Dead telah menduduki carta rancangan TV Netflix teratas sejak penyertaan pertamanya pada hari Sabtu dipatuhi oleh firma analisis penstriman Flixpatrol.

Ia menduduki tempat pertama di kira-kira 60 negara, termasuk Korea Selatan, Perancis, Jerman dan Jepun, serta menduduki tempat kedua di lebih 20 negara termasuk Amerika Syarikat dan Britain.

All of Us Are Dead adalah berdasarkan komik web popular yang berlatarkan sekolah menengah di mana kejadian zombi berlaku dan mengancam nyawa pelajar.

Pelajar-pelajar melakukan apa sahaja untuk menyelamatkan diri mereka daripada digigit dan bertukar menjadi zombi. – SM

(Visited 109 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button