Ekonomi

Dolar AS catat paras tertinggi untuk tempoh lima minggu

Dolar AS meningkat kepada paras tertinggi lima minggu berbanding mata wang utama pada hari Isnin apabila mata wang itu mendapat manfaat daripada kebimbangan inflasi di dalam negeri dan kebimbangan pertumbuhan di seluruh dunia, melanjutkan kenaikan selepas kenaikan mingguan terbesar sejak September.

Lira Turki merosot ke paras terendah dua bulan selepas pilihan raya hujung minggu kelihatan menuju ke pusingan akhir, manakala baht Thai meningkat hampir 1% selepas pembangkang Thailand mengalahkan parti bersekutu tentera juga dalam pilihan raya hujung minggu.

Dolar AS dirangsang oleh peningkatan dalam hasil Federal Reserve (Fed) selepas tinjauan jangkaan inflasi jangka panjang pengguna AS melonjak ke paras tertinggi sejak 2011, meletakkan kemungkinan kenaikan kadar Rizab Persekutuan bulan depan kembali dimainkan.

Pedagang pada masa ini meletakkan kemungkinan tersebut pada 13%, dari hampir sifar sebelum tinjauan pendapat Universiti Michigan. Walau bagaimanapun, masih terdapat sebanyak tiga potongan suku mata yang berharga ke pasaran menjelang akhir tahun.

“Terlalu banyak pemotongan kadar FOMC (Fed) dikenakan harga untuk jangka masa terdekat pada pandangan kami,” Joseph Capurso, ketua ekonomi antarabangsa di Commonwealth Bank of Australia (CBA), menulis dalam nota pelanggan.


“Kami akui terdapat tanda-tanda tentatif pasaran buruh AS semakin reda dan inflasi asas semakin berkurangan, (yang) membayangkan bar yang tinggi untuk kenaikan kadar,” tambahnya. “Tetapi inflasi yang masih tinggi dan pasaran buruh yang ketat juga membayangkan bar yang tinggi untuk pemotongan kadar dalam tempoh terdekat juga.”

Sementara itu, China berada di tengah-tengah kebimbangan baharu mengenai kemelesetan global selepas siri data ekonomi yang mengecewakan termasuk import dan inflasi menunjukkan permintaan domestik yang lemah. Lebih banyak bukti boleh didapati daripada laporan jualan runcit hari Selasa. – SM

(Visited 49 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button