Nasional

Diskriminasi kaum, DIY ambil tindakan terhadap pekerja

Peruncit pembaikan rumah Mr DIY Malaysia telah mengecam tingkah laku seorang pekerja yang menolak seorang wanita yang mencari pekerjaan berdasarkan kaumnya.

Ini berlaku selepas seorang pengguna TikTok, @itsbrownbarbie, mendakwa seorang pekerja cawangan Mr DIY di Bangi, Selangor, telah mendiskriminasi kaum India.

Dia berkata, kejadian itu berlaku apabila kakaknya pergi ke kedai Mr DIY untuk mencari pekerjaan.

“Saya dan kakak saya pergi ke kedai dan segera diberitahu bahawa pengurus Encik DIY tidak mahu mengupah orang India,” aduan pengguna dalam video yang telah tular.

“Jangan buat begini. Anda telah menyinggung perasaan orang itu hanya kerana mereka dilahirkan berkulit gelap.”


Dalam satu kenyataan, DIY berkata syarikat itu menjalankan siasatan dalaman serta-merta dan menyeluruh ke atas aduan itu.

“Kami mengesahkan tingkah laku pekerja tertentu. Ia didapati tidak boleh diterima dan melanggar dasar kami tentang kepelbagaian dan kemasukan.

“Tindakan sewajarnya sedang diambil untuk menyelesaikan perkara itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Syarikat itu menambah bahawa ia telah menghubungi individu yang terjejas untuk menyatakan kekesalan mereka atas kejadian itu dan telah meminta maaf.

“DIY ingin mengulangi bahawa kami tidak menerima sebarang tingkah laku yang melanggar dasar kami mengenai kepelbagaian dan keterangkuman dan akan berusaha sedaya upaya untuk mencegah kejadian sedemikian pada masa hadapan.

“Kami adalah majikan yang memberi peluang sama rata kepada semua kaum dan kami adalah syarikat Malaysia yang dibanggakan,” katanya.

 

(Visited 620 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button