Politik

Dilema Malaysia: Selamatkan atau jahanamkan negara

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Kerajaan PH membuat kerja gila dan menyusahkan rakyat.

“Saya bagi contoh kes Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Bhd (ITBM) yang merupakan syarikat milik penuh Menteri Kewangan manakala pentadbirannya diselia oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Pada bulan lepas, SPRM mengeluarkan saman ke atas ITBM untuk menuntut duit 1MDB yang mereka terima dari saya.

“Padahal bayaran itu adalah untuk khidmat penterjemahan, menerbit dan membeli buku bertajuk “Transformasi Politik: Mendaulatkan Hak Asasi Serta Demokrasi Pemerintahan Rakyat untuk Rakyat’.yang kemudiannya diedarkan kepada orang ramai,” katanya.

Oleh kerana ITBM ini adalah syarikat kerajaan maka mereka terpaksa turut arahan kerajaan untuk mengembalikan wang yang mereka terima daripada 1MDB  sebagai bayaran membeli buku.


Setelah itu, kerajaan PH pun membuang separuh pekerja ITBM kerana syarikat itu mengalami masalah kewangan dan mengugut nak lingkupkan ITBM ini jika keadaan tidak bertambah baik.

Akhirnya, ITBM terpaksa merayu kepada rakyat untuk membeli buku demi menyelamatkan mereka.

“Ya, kerajaan PH saman kerajaan PH untuk memulangkan duit hasil jualan buku kepada kerajaan PH kerana kerajaan PH tuduh syarikat milik penuh kerajaan PH telah melakukan pengubahan wang haram.

Oleh kerana tindakan tak masuk akal kerajaan PH terhadap syarikat kerajaan PH, syarikat kerajaan PH pula terpaksa merayu kepada rakyat untuk selamatkan syarikat milik penuh kerajaan PH,” katanya.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button