Ekonomi

Dijangka RM23.6 bilion eksport sarung tangan getah tahun ini – Zuraida

KEMENTERIAN Perusahaan Perladangan dan Komoditi optimis Malaysia mampu mencapai RM23.6 bilion hasil eksport sarung tangan getah tahun ini.

Persatuan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia (Margma), dalam Taklimat Industri 2022 yang dikeluarkan hari ini, mengunjurkan hasil eksport sarung tangan getah Malaysia dijangka mencecah RM23.6 bilion tahun ini, berbanding RM17 bilion pada 2019, dan tahun ke tahun kadar pertumbuhan permintaan untuk sarung tangan getah ialah 10% hingga 12% pada tahun 2022.

“Dalam keadaan biasa, kami tidak mengambil kira dua tahun Covid-19 di mana eksport sarung tangan getah melonjak.

“Jadi unjuran ini sangat konservatif dan saya percaya kami boleh melakukan lebih baik daripada itu. Margma juga telah mengenal pasti negara baharu yang boleh kita tembusi dengan memastikan sarung tangan getah kita masih mendapat permintaan tinggi,” kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.

Menteri itu berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Margma, Majlis Getah Malaysia, dan 18 penaja utama Persidangan dan Pameran Sarung Tangan Getah Antarabangsa (IRGCE) ke-10 akan datang.


IRGCE akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dari 6 hingga 8 September 2022.

Zuraida juga berkata keperluan untuk menggunakan sarung tangan getah, berikutan peningkatan global dalam budaya kebersihan, pada masa yang sama akan meningkatkan permintaan dalam pasaran sarung tangan getah.

“Margma telah mengunjurkan bahawa penggunaan sarung tangan getah dalam era pasca pandemik dijangka meningkat sebanyak 10%.

“Saya positif dan optimis kerana budaya kebersihan telah diterima pakai oleh masyarakat di seluruh dunia, maka keperluan untuk menggunakan sarung tangan getah sebagai cara hidup menunjukkan kita adalah masyarakat yang bersih dan ini akan meningkatkan permintaan terhadap sarung tangan getah di pasaran,” katanya.

Sementara itu, presiden Margma Supramaniam Shanmugam berkata bahawa pemain industri sedang mengharungi masa yang mencabar menangani pelbagai dinamik dengan risiko global, termasuk perang Rusia-Ukraine yang berpanjangan.

“Persatuan itu bagaimanapun yakin industri akan menyaksikan pertumbuhan permintaan sebanyak 10 hingga 12% pada 2022.

“Akibat daripada peningkatan kesedaran penjagaan kesihatan global dan keperluan kawal selia yang dipertingkatkan, permintaan sedemikian akan meningkat sebanyak 12 hingga 15% pada 2023,” katanya.

Permintaan global untuk sarung tangan dianggarkan 399 bilion pada 2022, dan Malaysia dianggarkan menghasilkan 240 bilion sarung tangan pada 2022, menurut laporan Margma.

“Pemain sarung tangan getah Malaysia, berdasarkan pengalaman mereka dan penubuhan yang lama, akan dapat mengatasi cabaran ini, tetapi untuk Malaysia mengekalkan kedudukan perdagangan utamanya sebagai pengeksport sarung tangan getah nombor satu dunia, terdapat ruang untuk penambahbaikan dalam perniagaan kerajaan- dasar mesra yang boleh menguntungkan pengeluar.

“Industri sarung tangan getah Malaysia akan bekerjasama rapat dengan semua pihak berkepentingan untuk berusaha menjadi antara industri pertama di rantau ini yang mempunyai pematuhan sosial sebagai cadangan jualan unik industri itu,” katanya.

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button