Luar Negara

Denda jika tidak daftar anjing peliharaan

PEMILIK yang belum mendaftarkan anjing peliharaan mereka di Korea Selatan boleh dikenakan denda hingga 600,000 won (AS$ 510) mulai hari ini.

Kementerian Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar Korea Selatan mengumumkan bahawa negara itu akan mengambil tindakan keras mulai 1 Oktober.

Tindakan itu sebagai langkah yang bertujuan untuk mengukuhkan tanggungjawab dalam kalangan pemilik haiwan peliharaan dan mengurangkan jumlah anjing yang dibuang.

Peraturan mandatori lain untuk pemilik anjing merangkumi keperluan tali leher dan muncung di kawasan awam, lapor Korea Times.

Di bawah peraturan, semua anjing yang berumur dua bulan ke atas mesti didaftarkan dengan kerajaan tempatan atau di klinik veterinar yang ditetapkan.


Pemilik kemudian boleh memilih antara loket atau mikrocip elektronik yang tertanam di bawah kulit anjing.

Menurut kementerian terbabit, hukuman kerana memiliki anjing yang tidak didaftarkan adalah denda 200,000 won.

Pemilik yang berulang kali gagal mendaftarkan haiwan peliharaan mereka menghadapi denda lebih besar – 400,000 won jika mereka ditangkap untuk kali kedua dan 600,000 won untuk kesalahan ketiga.

Pihak berkuasa merancang untuk memulakan pemeriksaan di kawasan yang sering dikunjungi oleh pemilik anjing, seperti taman dan taman permainan untuk haiwan peliharaan.

Sebagai tambahan, pemilik anjing yang dikategorikan sebagai “keturunan yang agresif” seperti Tosas, terrier pit American, terrier Staffordshire Amerika, terrier Staffordshire, Rottweiler dan crossbreeds perlu memastikan anjing mereka diikat di tempat awam.-SM

(Visited 59 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button