Politik

Demokrasi stabil, sudah tercapaikah impian itu? -Mahathir Rais

Apa itu demokrasi? Semua orang bercakap mengenai demokrasi, tetapi tidak ramai yang tahu bagaimana ia benar-benar berfungsi. Semua orang mahu menjadi sebahagian daripadanya, namun perkataan itu disalahgunakan berkali-kali demi kepentingan individu setiap parti politik.

Demokrasi, pada tahap yang paling asas dalam sebuah institusi kerajaan, adalah di mana kuasa tertinggi dilaburkan kepada rakyat dan dilaksanakan oleh mereka secara langsung atau tidak langsung melalui perwakilan.

Malaysia sebagai sebuah negara, telah menunjukkan cara yang betul bagaimana demokrasi harus berfungsi. Gagasan demokrasi diperluaskan lagi dengan kebolehan bersuara secara bebas sebagai rakyat negara ini.

Perkara 10 Perlembagaan Malaysia menjamin bahawa rakyat kita mempunyai hak untuk kebebasan bersuara. Namun, mengapakah sesetengah pemimpin politik masih menentang gagasan demokrasi ini?

Orang ramai berbincang mengenai kebimbangan mendalam mereka terhadap permintaan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim kepada Padiberas Nasional Bhd (Bernas) baru-baru ini.


Walaupun apa yang dilakukan sudah pasti bermanfaat dalam sekurang-kurangnya satu perkara, persoalannya adalah sama ada kaum memainkan peranan dalam perkara ini.

Adakah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dituntut kerana dia seorang taikun Melayu menjadi punca perkara ini berlaku? Banyak industri lain yang perlu ditanya dan sama-sama diminta untuk berkongsi pendapatan mereka daripada monopoli individu mereka sendiri adalah sebab perkara dibincangkan di kalangan rakyat Malaysia.

Langkah berikut daripada perdana menteri kita perlu diberi tumpuan memandangkan penumpuan kepada sesuatu kaum akan membawa kepada ketidakadilan dan kontroversi perkauman.

Memahami demokrasi dan dasar-dasarnya adalah penting. Walaupun menjadi mogul perniagaan, kita harus ingat bahawa mereka ini adalah warganegara Malaysia yang memainkan peranan dalam memilih kepimpinan yang sesuai untuk negara kita.

Mereka perlu dilayan secara adil, dan sumbangan mereka adalah berharga. Menjadi tidak adil dari segi etnik dan taksub tidak akan menguatkan hujah yang cuba dikemukakan oleh Pakatan Harapan.

Saya boleh menjamin idea dan sumbangan yang Perikatan Nasional sedang merancang untuk negara kita adalah yang berkualiti. Walaupun kalah, kami berusaha sekeras mungkin untuk membantu membina apa yang masih ada.

Apa yang paling penting ialah bagaimana kita mengabdikan diri kepada rakyat kita. Kita tidak menjadi ahli politik kerana itu adalah semata-mata tugas kita tetapi kita adalah ahli politik kerana kita sayangkan negara kita dan kerana kita dipilih oleh rakyat untuk menyampaikan mesej mereka kerana mereka mempunyai kuasa tertinggi untuk berbuat demikian.

Ini hanyalah pendapat saya. Saya berpendapat bahawa Perikatan Nasional adalah parti yang benar-benar boleh membawa Malaysia ke arah kegemilangan, dan itulah sebab mengapa saya berada di sini.

Dengan undang-undang perlembagaan yang telah diberikan kepada kita, perlu difahami bahawa segala yang diperkatakan adalah hak saya.

Saya berharap kita, Perikatan Nasional sebagai sebuah parti, dapat mengetepikan perbezaan kita dan mula memberi tumpuan kepada isu sebenar yang dihadapi oleh negara tercinta.

Mahathir Hj Mohd Rais
Ketua Penerangan PN Wilayah

(Visited 102 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button