Media massa

Deklarasi Melaka 2022

page1image65028720.png

DEKLARASI MELAKA 2022 

Wartawan Malaysia mendukung keluhuran Perlembagaan dan prinsip Rukun Negara. Kami menjunjung kebebasan bersuara dan kebebasan media bagi memastikan kelangsungan sistem demokrasi yang sihat dan segar. 

Wartawan dan media dalam negara membangun seperti Malaysia memainkan peranan yang penting sebagai mata dan hati rakyat selain menjadi suara bicara massa, juga bertindak sebagai semak dan imbang serta menjadi nadi nurani sebuah negara bangsa. 

Kami menyedari cabaran memastikan keharmonian sebuah negara pelbagai kaum yang menonjolkankepelbagaian.Padawaktuyangsama,kamimemahami dinamismeduniamedia dan tradisi kewartawanan yang berubah dengan pantas akibat asakan internet dan media sosial. 

Namun demikian, tanggungjawab kami tidak berubah dalam konteks etika dan profesionalisme. Kami maklum bahawa profesion ini harus kekal bebas dan berfungsi tanpa gangguan bagi memastikan aspek integriti dan tadbir urus negara yang terbaik. 

Wartawan Malaysia memainkan peranan menyampaikan maklumat yang benar dan sahih bagi menangani isu berita palsu yang berleluasa. Dalam dunia hari ini, yang penting bukan sahaja ketepatan berita tetapi juga kepantasan dan keberkesanannya. 6 

Maka dengan ini, sempena Hari Wartawan Nasional (HAWANA) pada hari ini, Ahad, 29 Mei 2022, wartawan Malaysia sebulat suara membuat Deklarasi Melaka 2022 seperti berikut: 

1. KEWARTAWANAN DIPELIHARA DAN DIIKTIRAF SEBAGAI INSTITUSI NEGARA 

Kewartawanan merupakan profesion yang dapat mempengaruhi pandangan atau sikap masyarakat melalui laporan dan penulisan yang dihasilkan. Justeru itu, kewartawanan perlu mengekalkan fungsi dan peranannya sebagai ‘pemerhati’ untuk mengawasi tata laku dan tadbir urus negara agar pemerintahan negara sentiasa berintegriti dalam semua aspek. Kewartawanan yang amanah dan bertanggungjawab merupakan aset penting dalam pembangunan negara bangsa. 

2. MENGHORMATI HAK WARTAWAN MENJALANKAN TUGAS 

Dalam memelihara dan mengangkat martabat kewartawanan serta kebebasan media, wartawan diberikan ruang dalam menyampaikan laporan sahih dan seimbang sejajar dengan hak kebebasan bersuara seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Sewajarnya, wartawan perlu diberi kebebasan dalam menjalankan tugas dengan sebaik mungkin tanpa halangan atau sekatan mana-mana pihak. Dengan yang demikian, wartawan dapat membuat liputan dan laporan yang menegakkan nilai integriti, relevan serta sahih. 

page1image65028720.png

3. MENJUNJUNG PERLEMBAGAAN DAN PRINSIP RUKUN NEGARA 

ebebasan bersuara, kebebasan media dan hak untuk berorganisasi menjadi penyumbang ke arah mewujudkan suatu persekitaran kondusif kepada sistem demokrasi. Oleh itu, wartawan menjadi sebahagian daripada proses pembinaan negara serta memupuk keharmonian antara kaum dan perpaduan nasional. Di Malaysia yang demokratik, wartawan menggunakan kemahiran untuk mewujudkan suasana saling menghormati, saling mempercayai dan saling memahami dalam kalangan masyarakat dan mencegah timbulnya perasaan curiga dan prasangka. 

4. KEWARTAWANAN MEMARTABAT INTEGRITI 

Sebagai tunjang dalam memacu hala tuju negara, kewartawanan menjadi medium dalam memartabat integriti supaya menjadi amalan tadbir urus negara serta boleh menjadi pegangan prinsip masyarakat umum. Ini boleh mengelak amalan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, rasuah dan penyelewengan di Malaysia. 

5. MEMERANGI BERITA PALSU 

Media berperanan menyampaikan maklumat kepada masyarakat namun internet menjadikan peranan media semakin mudah tetapi penuh mencabar. Kewujudan internet mempercepatkan proses penyampaian berita dan segala maklumat lama serta baharu sehinggakan media sosial menjadikan masyarakat Malaysia lebih peka kepada keadaan sekeliling. Keadaan ini boleh menyebabkan penyebaran berita palsu mudah berleluasa dengan ia direka semata-mata untuk menarik perhatian netizen dan menjadi isu hangat. Media bertauliah perlu bersatu untuk memerangi penyebaran berita palsu yang boleh membahayakan individu, organisasi dan kerajaan. 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button