HiburanLuar Negara

Dedah Kepada Dunia Kewujudan Rock N Roll, Ini Lapan Lagu Terbaik Elvis Presley

Elvis Aaron Presley adalah nama yang terkenal dalam industri muzik kerana beliau adalah orang yang mempopularkan muzik rock di Amerika Syarikat (AS).

Bukan sahaja AS malah peminatnya dari seluruh dunia menggelarkan Elvis Presley sebagai ‘King of Rock and Roll’ kerana sumbangannya kepada industri muzik.

Dengan daya tarikannya, tenaga berkarisma serta pengetahuan tentang muzik, Elvis Presley menguasai dunia dan tidak pernah gagal merakam lagu hit berturut-turut.

Berikut ialah senarai beberapa lagu paling popular Elvis Presley yang mungkin membuatkan anda ternostalgia dan jatuh cinta dengan muzik 50-an sekali lagi.

1. That’s All Right

That’s All Right’ ialah single pertama yang dikeluarkan oleh Elvis Presley. Ia pada asalnya dirakam pada tahun 1946 oleh Arthur Crudup dengan nama ‘That’s All Right, Mama.’ Versi Elvis Presley lagu ini kemudiannya dirakam pada tahun 1954 di Sun Studio. Lagu itu dikeluarkan pada tahun yang sama dengan ‘Blue Moon of Kentucky’ sebagai B-side. Ia adalah salah satu lagu Elvis Presley yang paling terkenal dan menduduki tempat no. 113 dalam senarai majalah Rolling Stone 2010 bagi 500 Lagu Terhebat Sepanjang Zaman.

Ketika itu, apabila lagu itu keluar, tiada siapa yang tahu bahawa Elvis akan mengubah dunia tidak lama lagi, dan mempopularkan muzik rock n roll di AS.

2. Hound Dog

‘Hound Dog’ ialah salah satu lagu Elvis Presley yang paling popular yang ditulis oleh Mike Stoller dan Jerry Leiber. Lagu blues dua belas bar ini dirakam pada asalnya oleh Big Mama Thornton, selepas itu ia dirakam 250+ kali. Pada Julai 1956, Elvis Presley merakamkan lagu ‘Hound Dog’ yang menjadi salah satu single terlaris sepanjang zaman. Lagu itu juga mendapat ranking nombor 19 dalam ‘500 Lagu Terhebat Sepanjang Zaman’ dalam senarai Rolling Stone.

Lagu versi Elvis Presley ini terjual lebih daripada 10 juta salinan dan menjadi salah satu lagunya yang paling laris selain ‘Hound Dog’ dianggap sebagai simbol evolusi rock and roll.

3. Can’t Help Falling in Love

‘Can’t Help Falling in Love’ adalah salah satu lagu cinta terbaik oleh Elvis Presley. Ia dirakam oleh Elvis Presley untuk filem Blue Hawaii. Melodi Can’t Help Falling in Love berdasarkan lagu Perancis terkenal ‘Plaisir D’Amour’. Sama seperti lagu Elvis Presley yang lain, ini juga menjadi hit segera dan disenaraikan oleh Rolling Stone sebagai salah satu lagu terhebat. Lagu ini masih popular dan mendapat liputan ramai artis masa kini.

4. In the Ghetto

‘In the Ghetto’ ialah lagu yang boleh membuatkan anda terharu kerana ia mengisahkan tentang seorang ibu yang mempunyai ramai anak dan tidak mampu untuk memberi makan. Dia mempunyai seorang anak yang tidak mendapat makanan dan dipaksa untuk mencuri, tetapi sebelum dia telah membeli pistol dan mencuri kereta, kemudian dia dibunuh. Ini adalah salah satu lagu berasaskan cerita yang paling popular dan ditulis oleh Mac Davis. Elvis Presley merakamkan In the Ghetto pada tahun 1969 dan ia serta merta menjadi hit.

5. Suspicious Minds

‘Suspicious Minds’ pada asalnya dirakam oleh Mark James, seorang penulis lagu terkenal AS. Namun apabila dia tidak mendapat sebarang kejayaan selepas rakaman itu, Elvis Presley menyedari bahawa lagu ini boleh menjadi hit. Jadi, dia merakamnya tidak lama kemudian lagu tersebut menjadi salah satu lagu yang paling diingati dalam kerjayanya.

6. A Little Less Conversation

Salah satu lagu terbaik oleh Elvis Presley ialah A Little Less Conversation. Lagu asal Elvis Presley dirakam pada tahun 1968, lagu ini pada awalnya tidak terlalu hit. Lagu itu ditulis oleh Billy Strange dan Mac Davis, namun kini lagu ini telah diubah oleh Junkie XL dan diterbitkan oleh Gladys Music di pentas muzik. Malah mejadikan lagu ini mendahului carta persorangan di pelbagai negara.

7. Jailhouse Rock

Lagu ini adalah lagu yang menyedarkan orang ramai tentang apa itu muzik rock and roll. Ia menunjukkan bagaimana budaya dan muzik belia telah beralih ke dunia rock n roll. ‘Jailhouse Rock’ menjadi begitu popular sehingga ia diiktiraf oleh institusi berprestij seperti Institut Filem Amerika, Dewan Kemasyhuran Grammy, dan sebagainya.

8. Burning Love

Ia pada asalnya dikeluarkan oleh Arthur Alexander, dan versi Elvis Presley lagu ini dikeluarkan pada 1 Ogos 1972 sebagai single. Dia mendapat hit terbesar dengan lagu ini. Lagu ini adalah kejayaan yang terakhir Presley sebelum kematiannya 5 tahun kemudian. Memetik laporan dari CNN, semua lagu oleh Elvis Presley mempunyai tempat yang istimewa di hati semua orang dan muziknya yang menakjubkan membuatkan dia akan sentiasa kekal sebagai ‘King Rock and Roll’

(Visited 323 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button