Politik

Darurat tidak perlu untuk tangani Covid-19 – Anwar

Pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau menyuarakan pandangan kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa darurat tidak diperlukan untuk menangani penularan wabak Covid-19.

Anwar berkata, darurat itu lebih memberi impak negatif kepada negara dan lebih penting kini adalah memperkemas gerak kerja vaksinasi dan mengekang penularan wabak.

“Kita merayu kepada Tuanku supaya menghalang (lanjutan darurat) semampu mungkin,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mengadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, pagi ini.

Soal pembentukan kerajaan baharu, kata Anwar ia tidak dibangkitkan pada pertemuan itu.

Kerajaan sebelum ini terpaksa mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk melaksanakan darurat setelah beberapa parti politik cuba menggugat dengan menarik sokongan kepada Perikatan Nasional.


Langkah itu bagi membolehkan kerajaan memberi tumpuan kepada menangani penularan wabak dan vaksinasi rakyat.

Jika kerajaan yang ada hari ini terbubar satu pilihan raya terpaksa diadakan dan dalam situasi penularan wabak yang sangat tinggi, dikhuatiri situasi akan menjadi bertambah buruk.

Kerajaan juga sebelum ini sedang mengkaji persidangan Parlimen hibrid.

Darurat akan tamat pada Ogos ini.

 

(Visited 104 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button