Politik

Darurat hanya untuk Muhyiddin kekal berkuasa – Dr. M

Pelaksanaan darurat tidak akan menghentikan penularan wabak Covid-19 lebih daripada usaha yang dilakukan sekarang.

Ahli Parlimen Langkawi Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kuasa yang ada pada kerajaan sudah memadai untuk menangani wabak tersebut.

Tambahan katanya, rakyat Malaysia patuh terhadap pelaksanaan undang-undang untuk mengekang Covid-19 tidak seperti di Amerika Syarikat dan Eropah yang membantah sebarang sekatan.

Justeru beliau mendakwa, pelaksanaan darurat bukanlah untuk mengekang Covid-19 tetapi sebaliknya  untuk memberikan kuasa tambahan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin.

“Apa yang telah dilakukannya selama ini tidak dapat mengurangkan masalah politik, ekonomi dan sosial yang memberi kesan ke atas negara.


“Dia mempunyai Kabinet besar yang tidak menyumbang apa-apa untuk kesejahteraan rakyat dan negara.

“Sebilangan besar perkara yang dilakukan adalah mengenai keadaan politik. Kerajaan ini bukan Kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Ia berkuasa dengan cara yang tidak demokratik. Dan sekarang ini hanya berkenaan dengan kekal berkuasa.

Dr. Mahathir yang telah dua kali menjadi perdana menteri dan masih bercita-cita untuk menjadi perdana menteri sekali lagi itu berkata, pelaksanaan darurat hanya akan menguntungkan Muhyiddin.

“Dihadapkan dengan kemungkinan digulingkan, Perdana Menteri mahukan kuasa di bawah keadaan Darurat.

“Satu-satunya keuntungan akan diperolehi oleh Perdana Menteri, kerana Parlimen akan lumpuh. Dia akan mendakwa bahawa itu adalah kehendak Istana,” kata Dr. Mahathir dalam coretan terbaharu di blognya.

Beliau turut melahirkan kebimbangan, sekiranya Darurat diisytiharkan maka pasaran saham akan runtuh sepenuhnya dan mendakwa, pelabur tidak percaya Perdana Menteri dapat menguruskan ekonomi.

Dr. Mahathir juga mendakwa, negara-negara dengan masalah Covid-19 yang lebih parah tidak mengisytiharkan darurat untuk seluruh negara tetapi hanya untuk kawasan yang terjejas. Darurat dilaksanakan hanya khusus untuk menangani masalah setempat.

Menurut beliau, tidak ada lagi negara yang menggantung undang-undang dan Parlimen ketika pelaksanaan darurat seperti yang berlaku di Malaysia sekiranya darurat diisytiharkan.

“Tidak ada rusuhan atau keganasan di Malaysia, tidak ada pelanggaran undang-undang dan perintah untuk membenarkan keadaan darurat.

“Tetapi ada keperluan untuk beberapa perubahan dilakukan kepada Pemerintah yang merampas kuasa dengan cara yang tidak demokratik,” kata Dr. Mahathir.

Sehingga kini Muhyiddin masih belum mengumumkan sama ada kerajaan akan melaksanakan darurat seperti yang dilaporkan oleh media.

Bagaimanapun Istana Negara hari ini telah mengeluarkan kenyataan Yang di-Pertuan Agong akan mengadakan perbincangan dengan Raja-Raja Melayu mengenai cadangan yang telah dipersembahkan oleh Muhyiddin kepada Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semalam.-SM

 

 

 

 

 

 

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button