Politik

DAP sedia bekerjasama dengan UMNO tetapi bukan pada PRU15

DAP sedia bekerjasama dengan UMNO dalam isu-isu tertentu tetapi menegaskan tidak akan bekerjasama dengan parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, pembentukan kerajaan negeri Perak dan Johor sebagai contoh kerjasama bersama dengan Umno.

Katanya, kedua-dua negeri itu membenarkan peruntukan pembangunan diberikan kepada kawasan pilihan raya pembangkang.

Bagaimanapun, katanya, sikap DAP untuk tidak bekerja dengan UMNO tidak berubah dan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti itu telah mengesahkan dasar ini.

“Kecuali jika CEC memutuskan sebaliknya, ini adalah pendirian kami sekarang,” katanya dalam ucapan perasmiannya di konvensyen DAP Pulau Pinang di Relau hari ini.


“DAP dan Pakatan Harapan (PH) juga akan bekerjasama dengan Ahli Parlimen UMNO yang mahu Parlimen bersidang. Kami dapat bekerjasama dengan mereka dalam isu-isu yang mempengaruhi rakyat.

“Tetapi izinkan saya menyatakan bahawa DAP tidak akan bekerjasama dengan pemimpin kleptokrat pada pilihan raya umum ke-15 akan datang,” tegas beliau

Guan Eng memberi menggambarkan “perjanjian baru” Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang ditawarkan kepada rakyat Malaysia berdasarkan keadilan sosial, sebagai “perjanjian mentah”, dengan denda besar yang dikenakan terhadap mereka yang melanggar peraturan Covid-19 dan politik rasis.

Beliau berkata, satu-satunya cara untuk mengalahkan dasar tersebut adalah membenarkan Parlimen bersidang secepat mungkin supaya undang-undang yang diputuskan secara tidak adil dan sewenang-wenang dapat diperdebatkan dan dibatalkan.

Beliau berkata, sementara rakyat mahukan kemenangan berulang oleh PH, berikutan kemenangannya pada pilihan raya 2018, formula kemenangan untuk PRU15 mesti menyatukan semua rakyat Malaysia untuk menghentikan PN daripada menjadikan negara ini sebagai “negara yang gagal”.

Katanya, menyatukan parti menentang PN tidak akan mudah tetapi berharap semua parti pembangkang dapat bekerjasama dalam hal ini.

“Formula kemenangan ini tidak boleh merangkumi pemimpin kleptokrat. Kami berbangga kerana tidak seorang pun dari 42 Ahli Parlimen DAP yang terpilih dalam pilihan raya 2018 telah berpaling tadah menyokong PN atau Muhyiddin, ”katanya.

Lim berkata, DAP sudah mengenal pasti kelemahan dalam parti itu selepas PRU14.

Parti itu, katanya, mempunyai masalah dalam menyampaikan kebijakannya kepada masyarakat, terutama ketika berkuasa di bawah PH selama 22 bulan setelah PRU14.

Dia mengatakan bahawa orang memerhatikan DAP dengan teliti, dan mendesak ahli-ahli di Pulau Pinang untuk merapatkan barisan dan menyokong kepimpinan ketua menteri Chow Kon Yeow.

Seramai 1,632 daripada 2,103 perwakilan yang memenuhi syarat hadir untuk konvensyen tersebut. Dewan di Spice Arena boleh menempatkan 10,000.

Pemilihan parti negeri diadakan untuk memilih 15 ahli jawatankuasa daripada 44 calon. – SM

(Visited 67 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button